WERKENDAM - Rebekka Kadijk stopt met beachvolleybal. Na twaalf jaar actief te zijn geweest op het hoogste niveau is de 29-jarige speelster toe aan een nieuwe uitdaging.

"Het is mooi geweest", vindt Kadijk. "Ik heb een hele mooie periode gehad. Maar ik wil nu kijken wat er daarbuiten nog meer te doen is. Ik ben toe aan iets nieuws. Alleen als over twee jaar blijkt dat ik het beachvolleybal mis, zal ik proberen terug te komen."

Kadijk vormde de afgelopen vier jaar een duo met Merel Mooren. Mooren gaat wel verder. Zij maakt binnenkort bekend met wie ze komend seizoen een koppel gaat vormen.

Olympische Spelen

Kadijk begon haar loopbaan aan de zijde van haar zus Debora. Daarna ging ze verder met Marrit Leenstra en de laatste periode met Mooren. Met alle drie haar partners plaatste ze zich voor de Olympische Spelen. Daarnaast won ze vier keer zilver bij de Europese kampioenschappen en werd negen maal Nederlands kampioen.

Aan het begin van het seizoen kampte Kadijk met een heupblessure. Tijdens haar herstel proefde ze al even aan het leven zonder beachvolleybal. Dat beviel wel. "Het kostte me toen al heel veel energie om terug te komen. Omdat ik toch met Merel naar Peking wilde, lukte het om terug te vechten. Maar nu heb ik geen prikkel meer. Het was een leuke tijd met Merel maar het is nu beter om te stoppen."

Tegenwerking

Kadijk ging in haar loopbaan vooral haar eigen weg. Ze besloot zich toentertijd met Mooren niet aan te sluiten bij het Team Beach Holland. Ze voelde regelmatig tegenwerking van de bond, maar kijkt toch vooral positief terug op haar jaren van volleybal op het zand.

"Er springt niet echt een ding uit. Het zijn meer vele kleine hoogtepunten zoals vier keer zilver bij de EK en een overwinning op de World Tour en drie keer naar de Spelen. Al met al vind ik dat ik best wel een mooie carrière heb gehad. Ik ben er altijd voor 300 procent ingevlogen en heb er met al mijn partners alles uitgehaald."

Advies

Kadijk, die een studie commerciële economie deed, hoopt nu op een leuke baan. Het maakt haar niet echt uit wat het is. "Alles is welkom. Ik sta overal open voor. Als er maar een uitdaging inzit. Ik wil in ieder geval wel wat afstand nemen van beachvolleybal. Al ben ik altijd beschikbaar voor advies."