BARCELONA - Het kan nog altijd goedkomen met de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona, maar zo mooi als in Sydney wordt het niet meer. Daarvoor is er de eerste vier dagen te veel misgegaan.

Ook woensdag weer, met de deconfiture van Thijs van Valkengoed, Hinkelien Schreuder, Johan Kenkhuis en de 4x200 meterploeg in de series. Lichtpunt was Pieter van den Hoogenband op de 100 vrij. Die bereikte in 48,39 als eerste de finale.

Popov

"Ik ben best best wel diep gegaan", was zijn eerste reactie. "Ik wilde geen risico nemen eruit te vallen." Van den Hoogenband werd tot zijn inspanning gedwongen door Aleksander Popov. De Russische routinier - in november wordt hij 32 - ging weg met de intentie als tweede man onder de 48 seconden te duiken. Hij keerde zelfs eerder dan VDH in Sydney, maar kwam in de slotfase toch enige inhoud te kort (48,51).

"Hij gaat wel mee voor de medailles", zei Philips-coach Jacco Verhaeren met bewondering in de stem. Hij prees ook de verrichting van zijn pupil, vooral de wijze waarop die zijn "oude" voorbeeld volgde en versloeg. Soepel ging dat niet.

'Ook maar een mens'

"Als ik te hard afga, kom ik mezelf op de tweede 50 tegen. Als ik een beetje goed herstel, zal ik er in de finale alles uithalen", beloofde Van den Hoogenband. "Als ik er nog zo'n tijd uitgooi, zien we wel wat die waard is. Ik kan niet alles in goede banen leiden. Ik ben ook maar een mens. Dat heeft dat ziek worden weer eens bewezen."

Verhaeren wilde niet meer refereren aan die paar slechte dagen in Montpellier onlangs door een voedselvergifting of virusinfectie. "Misschien heeft dat wel nul invloed. Hij moest er kennelijk vanaf. Goed dat hij het dan gisteren heeft verteld. Nu moet-ie dat loslaten, want zo ga je niet op dat startblok staan. 'Niet helemaal in vorm' is betrekkelijk. Hij heeft genoeg in zich om te winnen, maar moet het zelf doen."

Sloom

Die opdracht kreeg Kenkhuis ook mee van TZA-coach Fedor Hes. De Vriezenveense sprinter kwam echter niet door de eerste schifting. Hij krabbelde in de slotfase naar de aantikplaat: 18e in 50,07. "Dat laatste stukje kwam ik niet door. Kapot", gaf Kenkhuis onomwonden toe. De laatste voorbereiding gaat hij volgend jaar anders doen. "Ik ben niet gewend vier weken op mijn gat te zitten. Te veel rust, te veel slapen. Ik ben er sloom uit gekomen. Dat wees de Omega Wave, het apparaat waarmee we dat meten, ook uit."

Ook malaise bij de rest van de KNZB-actieven woensdag. Martijn Zuijdweg (1.51,01), Arnold van Bavel (1.51,65), Thomas Felten (1.52,43) en Klaas Erik Zwering (1.50,37) deden het nog niet eens zo beroerd op de 4x200 vrij, maar 7.25,46 (10e) is geen tijd om mee in Athene aan te komen, al zou dat mogen van het IOC. Met hulp van Van den Hoogenband is wel aan de eis van NOCNSF (7.20,8 als ploeg, .22,3 opgeteld) te voldoen, maar de olympisch kampioen wil pas energie leveren als er nog drie Nederlanders opstaan die binnen de .50 kunnen finishen.

Flipperen

Dat zit er volgens Zuijdweg niet zo maar even in. Hij ziet structurele desinteresse. "Wij zijn nog van de oude generatie. Jongeren flipperen liever, kijken tv of zijn in de weer met een videospelletjes. Misschien is er te weinig gedaan met het succes van Sydney. Er zijn nu wel drie profploegen, maar we zijn geen beroepszwemmers. Pieter is de uitzondering. We hebben meer faciliteiten, meer watertijd. Vroeger betaalden mijn ouders de contributie, nu de sponsor."

Van Bavel sloot zich daar van harte bij aan. "Probleem is dat talent liever gaat stappen. Vier keer trainen per week vinden ze genoeg. Het gaat om een leuke tijd hebben."

Terugslag

Die heeft Schreuder vooralsnog niet in Eindhoven. De traininsgprikkel die Verhaeren haar afgelopen jaar gaf, lijkt niet aangeslagen. De waarschuwing in Barcelona ook niet. Haar rugslag is "terugslag" geworden. De Twentse was op de 50 rug niet tot meer in staat dan 29,61, de 21e tijd.

Twee jaar geleden werd ze als 17-jarige bij de WK onbevangen achtste in 28,99. Het was geen troost, maar zij kreeg tenminste een klassering. Van Valkengoed niet. De snelgerezen ster op de 200 school werd tot zijn verbazing gediskwalificeerd wegens een vlinderbeenslag na de start.