ROTTERDAM - Jorien van den Herik dreigt uit het betaalde voetbal te stappen en terug te treden als voorzitter van Feyenoord. Hij is vierkant tegen de voordracht oud-minister Benk Korthals te benoemen tot president-commissaris van de Raad van Toezicht van de KNVB. Van den Herik gaf dinsdag voor de camera's van NOS Studio Sport blijk van zijn ergernis.

Op 4 september vergaderen de Nederlandse profclubs over de benoeming van de president-commissaris. Indien de oud-minister van Justitie en Defensie wordt benoemd, dan is een vertrek van Van den Herik niet uitgesloten. De preses van Feyenoord weigert absoluut aan vergaderingen deel te nemen die worden voorgezeten door een man die eindverantwoordelijk was voor een strafzaak tegen zijn club en zijn persoon.

Hoger beroep

Benk Korthals was minister van Justitie in de tijd dat Feyenoord onrechtmatig tekengelden aan drie spelers zou hebben betaald. Van den Herik werd vrijgesproken door de Rotterdamse rechtbank. De zaak loopt nog in hoger beroep.

Benk Korthals zou de opvolger moeten worden van Pieter Bouw. Van den Herik zei stomverbaasd te zijn over de voordracht. "Korthals heeft geen enkele affiniteit met het voetbal. Ik geloof dat ik hem één keer heb gezien met een oranje sjaaltje om. Tijdens zijn bewind als minister was hij tegen de meldingsplicht voor gestrafte supporters, die de betaalde clubs heel graag wilden."

Persoonlijk

Van den Herik keert zich vooral tegen Korthals om wat zijn club Feyenoord en hem persoonlijk is aangedaan. "Onder Korthals' eindverantwoordelijkheid zijn er strafzaken tegen Feyenoord en tegen mij geweest. Dat zit mij hoog. Hij wordt de hoogste baas van het betaalde voetbal. Ik voel er niets voor onder het toezicht te vallen van deze meneer. Ik zal zeker niet mee vergaderen en ik ik overweeg zelfs om dan helemaal uit het betaalde voetbal te stappen."