BARCELONA - Teleurstelling dinsdag voor het Nederlandse zwemmen bij de wereldkampioenschappen in Barcelona. Pieter van den Hoogenband veroverde op de 200 meter vrije slag 'slechts' zilver.

De olympisch kampioen werd verslagen door de Australiër Ian Thorpe. De winnaar zwom 1 minuut en 45,14 seconden. Van den Hoogenband tikte aan na 1.46,43. Het brons was voor een andere Australiër: Grant Hackett in 1.46,85.

Great Race

Het zou eens te meer 'the great race' worden. De kenners en getrouwen wisten het zeker. Pieter van den Hoogenband had dit jaar het gat met Ian Thorpe, van trainer gewisseld en in april ziek geweest, op de 200 meter vrije slag gedicht. De olympisch kampioen zou tegen de wereldkampioen in Barcelona het stoute stukje van Sydney - de Australiër voor de ogen van zijn eigen publiek en van de hele wereld verslaan - herhalen. Veel wees daar ook op. Alleen wilde dinsdagavond de finale geen race worden.

"Zilver. Er zijn ergere dingen op de wereld", hield de verliezer zich groot. "Ik zou er vrede mee hebben als ik een goede tijd had gezwommen, maar ik kon 't er niet uitkrijgen. Ik heb geen zin het al haarfijn uit te leggen, maar ik weet waaraan het ligt. Ik heb nu geen zin de huilebalk te spelen. Ik heb wel een reden, maar pas aan het einde van de week", klonk het geheimzinnig.

Superverzuurd

Een paar uur later kwam uit dat hij tijdens het trainingskamp voorafgaande aan deze WK drie dagen ziek is geweest. Hij stuurde maandagavond nog wel een sms'je naar zijn vader: "maak je geen zorgen, 'k pak 'm morgen". In de halve finale was hij immers heel gemakkelijk naar 1.46,32 gegleden. Minder dan 24 uur later was hij langzamer en bijna dood. "Ik ben superverzuurd."

Het plan van aanpak werkte ook niet. Thorpe ging tegen zijn gewoonte in met zijn Nederlandse rivaal mee. Dus of Van den Hoogenband ging niet hard genoeg weg, of het 20-jarige Australische idool heeft nog meer mogelijkheden dan iedereen al dacht. De eindtijden waren niet spectaculair: 1.45,14 om 1.46,43.

Beter

Thorpe is als wereldrecordhouder ruim een seconde sneller geweest, VDH heeft als Europa's beste 1.44,89 staan. Dat de Amerikaan Michael Phelps wel tot een dik wereldrecord op de 200 vlinder (1.53,93) in staat was, betekent dat de grote badkuip met klotslijnen in Palau Sant Jordi het probleem ook niet is.

100 vrij

"Ik zei toch al dat ik die 3.42 van Thorpe op de 400 vrij heel hoog inschatte", reageerde Philips-coach Jacco Verhaeren, voor zijn doen gelaten. "Racetechnisch ging er niet veel mis. Ja, Pieter verloor. Dat ging mis. Er had denk ik ook niet meer ingezeten als hij harder was vertrokken. Het verschil met Thorpe was groot. Ik had verwacht dichtbij te zitten, maar we hebben van Fukuoka geleerd meteen de volgende stap te zetten: de serie van de vrij woensdag."