STADSKANAAL - Voormalig wereldkampioen schoonspringen Edwin Jongejans doet woensdag 6 augustus mee aan het derde Nederlandse kampioenschap 'bommetje' in Stadskanaal. Dat heeft de zwemmer dinsdag bevestigd. Jongejans is een van de 150 deelnemers.

"Ik ben ooit met schoonspringen begonnen omdat ik in het zwembad altijd bommetjes maakte", zegt de inmiddels 36-jarige atleet. Zijn persoonlijke record is een waterzuil van meer dan acht meter. De duikplank in Stadskanaal is slechts drie meter hoog. "En ik moet het opnemen tegen kandidaten van meer dan 130 kilo. Ik moet nog zien of ik daar met mijn tachtig kilo tegen opgewassen ben."

Bil

Toch zou het volgens de schoonspringer met een goede techniek mogelijk moeten zijn. "Het geheim van een goed bommetje is om op de bil van je opgetrokken been terecht te komen en je andere been zo gunstig mogelijk strekken. En anders kan ik altijd nog voor de originaliteitsprijs gaan." Het Nederlands record bommetje vanaf de drie meterplank is een waterzuil van 6,5 meter.

Edwin Jongejans won in 1991 het WK schoonspringen op de eenmeterplank en werd twee keer uitgeroepen tot sportman het jaar. Hij won twee keer het Europese kampioenschap en heeft verscheidene nationale titels op zijn naam staan. Jongejans is nu bondscoach van de jeugdselectie.