LATINA - De Italiaanse wielrenner Filippo Simeoni eist .000 euro schadevergoeding van viervoudig tourwinnaar Lance Armstrong wegens laster. De Amerikaan heeft smadelijke opmerkingen geplaatst in een interview met de Franse krant Le Monde. Armstrong noemde Simeoni "leugenaar".

De advocaten hebben op 11 juli een officiële klacht gedeponeerd in Simeoni's woonplaats Latina (bij Rome) en ook bij de rechtbank in Parijs. Armstrong viel in april uit naar Simeoni na diens getuigeverklaringen in het proces van dr. Michele Ferrari, persoonlijke coach van de Texaanse coureur.

Fraude

Ferrari werd beschuldigd van sportieve fraude en illegale praktijken als apotheker. "Wij eisen een symbolisch bedrag van .000 euro", verklaarde een van de advocaten, "het gaat ons niet om het geld. Wel willen wij Armstrong tegenhouden dat hij nog meer leugens over Filippo Simeoni vertelt."

Armstrong

Armstrong, die aast op zijn vijfde tourzege op rij, zal voor de aankomst in Parijs op hoogte worden gesteld van de juridisch actie tegen hem. "Hij zal zich daarna voor de rechtbank moeten verantwoorden", aldus Filippo Simeoni van het Domina Vacanze Team dat niet in deze tour actief is.

Simeoni

Simeoni, prof sinds 1995, adviseerde Armstrong eveneens juridische bijstand te zoeken als hij in Italië voor de rechter moet verschijnen. "Ik zet deze zaak tot het einde door. Hij heeft mij voor leugenaar uitgemaakt. In het Ferrari-proces was het mijn plicht als burger om de waarheid te spreken. Ik ben daarna geschorst als wielrenner en in het openbaar onteerd. Ik verdien het niet om door Armstrong voor leugenaar te worden uitgemaakt."