PARIJS - Wielrenners die zich willens en wetens bedienen van verboden stimulerende middelen riskeren vanaf volgend jaar een schorsing van vier jaar.

Dat is een verdubbeling van het huidige maximum. Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie (UCI) zegt dat op de website Cyclingnews.com.

De Ierse wielerbestuurder wilde deze zwaardere sanctie al veel eerder invoeren, maar kon dat niet. "We moeten ons houden aan de antidopingcode van de werelddopingautoriteit WADA."

"Per 1 januari komt daar wat meer flexibiliteit in en wordt het mogelijk dopingzondaars die de boel moedwillig hebben belazerd, voor vier jaar te schorsen. Persoonlijk zou ik ze het liefst nooit meer terugzien in het peloton."

Schumacher

Volgens McQuaid zouden de Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl, beiden betrapt na de Ronde van Frankrijk, in deze categorie thuishoren.

"Renners die zelf de dope toedienen kun je omschrijven als moedwillige bedriegers, wie volgend jaar zo handelt, kan een schorsing van vier jaar verwachten.''

McQuaid houdt bij Schumacher en Kohl nog een slag om de arm, in beide gevallen is het onderzoek nog niet afgerond. "Maar als ze schuldig worden bevonden zou ik, en waarschijnlijk iedereen in de wielerwereld, ze niet meer terug hoeven te zien.''