MINSK - De Engelse international Rio Ferdinand heeft in een openhartig interview afgerekend met de voormalige bondscoaches Eriksson, McClaren en de zogenoemde WAG-cultuur.

"We leken meer op een circus, op een show, dan op een voetbalteam. Wat we droegen en waar we naartoe gingen, was belangrijker dan de wedstrijd. We zaten gevangen in een hype, we leefden in een zeepbel", bekende de ervaren verdediger van Manchester United.

Ferdinand refereerde in diverse Engelse kranten onder meer aan het voor Engeland mislukte eindtoernooi om de wereldtitel in Duitsland in 2006. De Britse tabloids en daardoor ook het grote publiek in Groot-Brittannië waren meer gericht op de WAG's (Wives and girlfriends) dan op het WK.

Toestemming

De toenmalige bondscoach Sven-Goran Eriksson had toestemming gegeven aan de echtgenotes en vriendinnen van de internationals om vlak bij het spelershotel in het exclusieve oord Baden-Baden te bivakkeren.

Elk uitstapje van de dames, inclusief de dure aankopen en overdadige lunches, werd breed uitgemeten in de boulevardpers. Tot voor kort was het een soort taboe voor de betrokken spelers van Engeland om zich daarover (negatief) uit te laten.

Paparazzi

"Wij werden meegezogen in die sterrencultuur", sprak Ferdinand aan de vooravond van het WK-kwalificatieduel in Minsk tegen Wit-Rusland (woensdag). "Overal lagen de paparazzi op de loer. We konden geen stap buiten de deur doen of het theater begon opnieuw. Dat heeft een negatieve werking op de ploeg gehad. Voetbal leek ook voor ons minder belangrijk door al dat gedoe."

Volgens Ferdinand kon of wilde Steve McClaren, eerst assistent en daarna opvolger van Eriksson bij de Engelse ploeg, na het WK de glitter- en glamourcultuur rond het elftal niet wegnemen. De vice-aanvoerder van Engeland betichtte de huidige coach van FC Twente zelfs van vriendjespolitiek.

Ferdinand betoogde dat McClaren er alles aan deed om beste maatjes te blijven met de twee blikvangers Wayne Rooney en Steven Gerrard. Na de mislukte kwalificatiecampagne voor het EK 2008 moest ook McClaren het veld ruimen.

Capello

Onder de nieuwe bondscoach Fabio Capello, die in januari van dit jaar aantrad en met strenge hand aan de slag ging, is alles anders, aldus Ferdinand "Ik voel dat we de goede kant opgaan. Zijn bewind is waterdicht. We weten weer waarmee we bezig zijn. De juiste focus is terug. Capello is de baas en niemand anders."