LUZ-ARDIDEN - Lance Armstrong heeft de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk gebruikt om zijn tegenstanders op een grotere achterstand te zetten. De Amerikaanse klassementsleider won maandag, ondanks een val, de laatste Pyreneeënrit naar Luz-Ardiden.

Concurrenten als Jan Ullrich en de Kazak Aleksandr Vinokoerov konden de viervoudig Tourwinnaar in de slotklim naar Luz-Ardiden niet volgen. Ullrich verloor een kleine minuut, Vinokoerov meer.

Rare valpartij

Armstrong was op de laatste klim nog betrokken bij een rare valpartij. Het stuur van de Amerikaan bleef haken aan een pet of zakje van een supporter. Armstrong ging direct onderuit en nam daarbij de Spanjaard Iban Mayo mee.

Na enig oponthoud konden de twee toch hun tocht voortzetten. Armstrong was inmiddels wel gepasseerd door zijn grootste concurrent Jan Ullrich, die later inhield. Kort nadat Armstrong de groep met de Duitser weer had bijgehaald, ging de Amerikaan zelf in de aanval.

Boogerd

Michael Boogerd, die aan het begin van de etappe vergeefs probeerde weg te komen, was de eerste Nederlander in de finishplaats. De Rabocoureur verloor ongeveer zes minuten. Dinsdag heeft het peloton een rustdag.