BAGNERES-DE-BIGORRE - Met een minuut stilte voor de zondag verongelukt wielrenner Lauri Aus uit Estland is het peloton maandag begonnen aan de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Aus stond onder contract bij AG2R, dat deelneemt aan de Tour.

De 154 overgebleven renners moeten drie zware Pyreneeëncols - het is de laatste bergetappe - bedwingen. Een renner besloot niet te starten, de Italiaan Marco Milesi van Vini Caldirola. De aankomst ligt op Luz-Ardiden, waar het peloton omhoog gaat naar meter.

Lance Armstrong begint weer in het geel, maar de marge met Jan Ullrich en de Kazak Aleksandr Vinokoerov is miniem. De Duitser staat op 15 tellen, de Kazak op 18.

De etappe van maandag telt 43 klimkilometers in het tweede deel. Eerst moeten de renners de Col d'Aspin uit de eerste categorie over (12,3 kilometer, gemiddeld stijgingsprecentage 6,4), daarna volgt de beruchte Tourmalet (buitencategorie).

Het peloton moet de oostzijde beklimmen (17,1 kilometer, 7,4 procent). Daarna is de finale klim naar Luz-Ardiden, ook buitencategorie (13,4 kilometer, ,6 procent) en mogelijk scherprechter in deze Tour.