DÜSSELDORF - Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft misstanden en onvolkomenheden bij de dopingcontroles tijdens de Olympische Spelen van Peking verzwegen. Van de 4770 voorgenomen tests ontbreken van driehonderd nog altijd de documenten en de resultaten.

Dat blijkt uit het slotrapport van de onafhankelijk commissie van waarnemers, die het mondiale antidopingbureau WADA tijdens de Spelen toezicht liet houden.

Het Duitse tv-programma ARD-Sportschau onthulde dat zaterdagavond. Bovendien heeft het dopinglaboratorium in Peking honderd op testosteron onderzochte stalen als negatief beoordeeld en niet gemeld. Dat druist in tegen de internationale standaard voor dopingtests.

Verbetering

"Op het gebied van verslaglegging door het lab is het een en ander voor verbetering vatbaar", concludeerde de tien leden tellende WADA-commissie onder meer.

Voorzitster Sarah Lewis, algemeen secretaris van de internationale skifederatie, stuurde haar vijftig pagina's tellende rapport al op 19 september naar het IOC.

Whereabouts

Een van de kritiekpunten betreft het doorgeven van de 'Whereabouts' door de nationale olympische comité's.

Liefst 102 van de 205 deelnemende organisaties in Peking hebben niet of onvoldoende laten weten waar hun atleten op bepaalde momenten uithingen. Ook na een aanmaning kreeg het IOC de benodigde informatie niet.

Gering

Daarnaast was de medewerking van de 28 internationale zomersportbonden tot 'bloedscreening' in het voorolympisch traject gering.

Slechts vier federaties (atletiek, wielrennen, roeien en moderne vijfkamp) gaven gehoor aan de oproep mee te doen in deze strijd tegen bloeddoping door transfusies en epogebruik.

Opnieuw

Het IOC heeft, door nieuwe en betere opsporingsmethodes, besloten een deel van de vijfduizend ingevroren urine- en bloedmonsters opnieuw te controleren op insuline en CERA, de moderne, lang effectieve epovariant.

Dat gaat in Lausanne gebeuren. Er waren in Peking al verdenkingen, maar het bewijs ontbrak.