LOUDENVIELLE-LE LOURON - En toen waren er nog zes. Rabobank verloor zondag in de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk Robert Hunter. De Zuid-Afrikaan kon simpelweg het tempo niet meer bijbenen, was de verklaring van ploegarts Leinders. Het kon er nog wel bij na het eerdere uitvallen van kopman Leipheimer en Marc Lotz en het uitblijven van resultaten.

Gezellig is het al lang niet meer bij de bankploeg die zich zo veel van de Tour had voorgesteld. De eenheid is zoek als renners openlijk elkaars functioneren in twijfel trekken. Remmert Wielinga lag de afgelopen week onder vuur bij zijn ploeggenoten Michael Boogerd en Bram de Groot, die hun twijfels uitspraken over diens optreden.

Wielinga zelf bleef er stoïcijns onder. Zaterdag leek hij in de rit naar Ax-3 Domaines zelfs in betere doen met een 47e plaats in de eerste Pyreneeënrit. Maar zondag maakte Wielinga weer gewoon deel uit van de bus, net als Boogerd, op meer dan een half uur van ritwinnaar Simoni. “Ik had weer het Alpengevoel, ik kan het verder niet eens omschrijven”, klonk het teleurgesteld.

Wereldbekerkoersen

Boogerd was ook niet klachtenvrij. De Hagenaar, die zich in de laatste Tourweek in vorm hoopt te rijden voor de wereldbekerkoersen in augustus, klaagde over een pijnlijke lies. Een gevolg van een manoeuvre eerder in de Tour op de Izoard waar hij, om een val te vermijden, met zijn rechterlies op zijn stuurpen klapte. “De aanhechting van zijn spier aan het bot in de lies is beschadigd”, zei Geert Leinders zondag. “We dachten dat het beter zou gaan, maar het wordt alleen maar slechter.”

Hunter hield geen tempo

Hunter had geen lichamelijke klachten, vertelde Leinders. De Zuid-Afrikaan stapte zondag af nadat hij in twee weken geen moment had kunnen overtuigen. “Hij kon het tempo niet houden, was gewoon niet fit”, verklaarde de ploegarts. De klachten gingen terug naar de Bicicleta Vasca waarin Hunter viel in de eerste rit. Pas in de Ronde van Catalonië kwam hij weer in competitie. “Het is niet goed genoeg geweest voor een goede basisconditie. Het was een gok. Hij verbeterde in Catalonië naar het einde toe. Bovendien had hij alles op de Tour gezet.”

Het wegvallen van kopman Leipheimer, het tegenvallende presteren van Oscar Freire in de eerste Tourweek, het ontbreken van enig resultaat; het komt de sfeer in het Rabo-kamp niet ten goede.

Sfeermaker

Misschien ontbreekt het ook wel aan een sfeermaker. Erik Dekker kan als geen ander de eenheid in de ploeg bewaren, weet ook Leinders. ”Erik heeft dat misschien meer dan Michael Boogerd”, filosofeerde de Belg zondag. “Maar alles valt of staat met prestaties. Aan een renner die goed presteert trekken anderen zich op. Kijk maar hoe het nu bij Bianchi loopt.”