SILVERSTONE - Rubens Barrichello heeft tot de elfde race van het WK formule 1 moeten wachten eer hij in de Ferrari zijn eerste grandprixzege behaalde. De Braziliaan moest er op Silverstone eerst de pole position van de Britse Grand Prix voor veroveren om het voor elkaar te krijgen. De Colombiaan Pablo Montoya eindigde in een Williams-BMW op de tweede plaats.

De Fin Kimi Räikkönen greep in McLaren-Mercedes de derde trede van het podium en snoepte weer een puntje van zijn achterstand op wereldkampioen Michael Schumacher in het WK-klassement af. Het verschil slonk naar zeven punten: 69-62. De Duitser redde met een furieuze inhaalrace naar de vierde plaats zijn kansen op titelbehoud. Räikkönen daarentegen had hoger kunnen eindigen dan derde als hij niet een aantal stuurfouten had gemaakt.

Spectaculair optreden

De kopman van Ferrari was door het spectaculaire optreden van een toeschouwer naar het midden van het veld teruggevallen. Een in kilt geklede demonstrant met doodsverachting zorgde voor grote verwarring. Hij liep naar het midden van ‘Hangar Straight’, het snelste deel van het Britse circuit. Bolides raceten met een snelheid van 200 km/u en meer langs de 56-jarige man. De politie haalde hem weg toen de wedstrijd was geneutraliseerd en sloot hem in.

Britse Grand Prix

De demonstrant stelde de wankele kwaliteit van het circuit in Silverstone aan de kaak. Er is sprake van geweest de Britse Grand Prix te schrappen, omdat het circuit verouderd is. Toeschouwers stonden urenlang in de file. Inderhaast zijn wegen naar het circuit verbreed en parkeerplaatsen vergroot. De verbetering van de veiligheid voor publiek en coureurs heeft gefaald. Indien de ’kiltman’ was doodgereden, was het probleem gigantisch geweest.

Onvoorziene pitstops

De neutralisatie van de race leidde tot grote verwarring en een reeks voortijdige en onvoorziene pitstops. De Braziliaan Cristiano da Matta kwam voor het eerst in zijn leven aan de leiding te rijden.

Het was niet voor lang. Toen de wedstrijd weer openging, namen de snelle bolides de kop over. Barrichello, die zich bij de start wel had laten verschalken door Jarmo Trulli (Renault) en Räikkönen (McLaren), deed in het vervolg alles goed en finishte met ruim vijf seconden voorsprong op Pablo Montoya.

Zesde zege in loopbaan

Voor de Braziliaan was het de eerste zege van het seizoen en de zesde in zijn loopbaan. De eerste boekte hij in 2000 op de Hockenheimring, toevallig betrad ook toen een toeschouwers het circuit, een arbeider van Mercedes die het oneens was met zijn ontslag.

Jos

Jos Verstappen reed in de achterhoede weer een race tegen zijn ploeggenoot Justin Wilson. De Minardi's bleken ook op de elfde racedag van het WK de traagste paardenkrachten. Verstappen 'zegevierde' in het onderlinge duel ondanks nekpijn, maar hij eindigde toch niet hoger dan de vijftiende plaats. Minardi wacht nog steeds op het eerste puntje.