AX-3 DOMAINES - Niet Lance Armstrong maar Jan Ullrich wordt stilaan de grote favoriet om de 100-jarige Ronde van Frankrijk te winnen. Tot die conclusie kwam US Postal-ploegleider Johan Bruyneel zaterdag na de dertiende etappe. De Spanjaard Carlos Sastre won de rit, maar achter hem maakte Ullrich opnieuw indruk.

De Duitser beantwoordde twee kilometer voor de finish een aanval van de Kazak Vinokoerov waar Armstrong moest passen. Op de streep leverde het Ullrich zeven seconden tijdwinst op, met een bonificatie van twaalf tellen. Het verschil in het klassement met Armstrong is nog slechts 15 seconden.

"Ik kan alleen maar tevreden zijn. Ik had niet gedacht dat het verschil tussen ons zo klein zou zijn. Misschien is Lance toch niet zo sterk als andere jaren", sprak Ullrich na zijn verrassende aanval.

Rollen draaien om

Johan Bruyneel, Armstrongs ploegleider, meende dat de rollen in de Tour langzaamaan omdraaien en dat zijn ploeg wel eens van strategie zou kunnen veranderen. Ullrichs eigen baas Rudy Pevenage sloot zich daarbij schoorvoetend aan. "We kunnen niet ontkennen dat Jan nu een kandidaat-Tourwinnaar is. Zeker als het zo warm blijft. Hij presteert beter dan Armstrong onder deze omstandigheden."

De rit, van Toulouse naar Ax-3 Domaines kende een lange ontsnapping van een tiental, van wie Armstrongs ploeggenoot Rubiera het langst vooruit bleef. In de beklimming van Port de Pailhères, een nieuwe berg in de Ronde van Frankrijk, werd de Spanjaard bijgehaald door twee landgenoten: Sastre en Mercado.

Fopspeen

Op de slotklim haakte eerst Rubiera af, waarna Sastre uiteindelijk ook Mercado van zich afschudde. De 28-jarige Spanjaard was nog zo fris dat hij een gimmick kon opvoeren. Met een fopspeen in de mond reed hij over de finish: een groet aan zijn dochter Claudia.

Vertrouwen

Het was al de tweede ritzege voor CSC na Jakob Piil in Marseille. Sastre bedankte zijn baas Bjarne Riis nadrukkelijk. "Hij heeft me het vertrouwen gegeven dat ik nodig heb om te presteren." Bij Once, zijn vorige werkgever, was hij altijd knecht geweest van Beloki en Gonzalez de Galdeano.

Ullrich finishte ruim een minuut na Sastre, net voor de Spanjaard Zubeldia en Armstrong, die zelf niet al te ongerust reageerde op het verlies. "Na mijn moeilijke tijdrit voelde ik me eigenlijk beter dan verwacht. Ik ben aardig hersteld en denk eigenlijk dat er nog mooie dagen kunnen komen. Zeker op Luz-Ardiden, helemaal als het gaat regenen."

Warm

De Amerikaan is geen liefhebber van het extreem warme weer dat de Tour sinds dag één teistert. "Ik heb vrijdag te weinig gedronken. Er is iets goed mis gegaan, want ik verloor in die tijdrit zes kilo."

Armstrong hoopt de komende dagen wat tijd te winnen op Ullrich, maar schetste zaterdag ook een ander scenario. "Misschien zou het eens goed zijn als Ullrich het geel in de ploeg zou hebben. Ik denk dat zijn ploeg in de problemen komt als zij de druk van de koers op zich voelen."