AMERSFOORT - Raemon Sluiter heeft zich bij de Dutch Open voor de tweede keer dit jaar geplaatst voor de finale van een ATP-toernooi. De Rotterdamse tennisser versloeg in de halve eindstrijd in Amersfoort de Spanjaard Albert Montanes met 7-6 1-6 -3.

Sluiter stond eerder dit jaar in de finale in zijn eigen woonplaats Rotterdam. Hij speelt zondag de derde eindstrijd in zijn loopbaan. In 2000 haalde hij ook de finale van de Dutch Open. Zijn tegenstander is zondag de Chileen Nicolas Massu. Diens Peruaanse opponent Luis Horna gaf in de halve finales geblesseerd op bij een stand van 6-3 4-0.

Gravel

Sluiter was zeer tevreden met zijn finaleplaats op zijn minst favoriete ondergrond. "Om dit zonder voorbereiding op gravel te bereiken, betekent heel veel voor mij", zei de Rotterdammer, die vorige week nog actief was op gras in Newport. "Fysiek en mentaal is het een van mijn beste prestaties. Ik hoop dat ik na afloop kan zeggen dat het mijn beste prestatie is."

Evenals in de kwartfinales, wist Sluiter zich in de halve eindstrijd van een gravelspecialist te ontdoen. De Spanjaard Montanes is opgegroeid op het gemalen baksteen. In het goed bezette Centre Court op Sportingclub Bokkeduinen ging de eerste set gelijk op, maar Sluiter kon in de tiebreak het verschil maken.

Teleurstelling

In het tweede bedrijf kreeg Sluiter meteen een breekpunt op de service van Montanes, maar benutte deze niet. "Ik baalde daar enorm van. Mede door die teleurstelling ging het mis."

Lekker gevoel

De opslag van Sluiter liep niet meer en Montanes kon het initiatief overnemen. Met duidelijke cijfers (6-1) sleepte hij er een derde set uit. Sluiter wist zichzelf daarin te herstellen. Door een eerste goede servicegame ging hij er weer in geloven. "De mensen gingen ook weer helemaal achter me staan. Dat gaf een lekker gevoel." Op 2-1 forceerde Sluiter de beslissende breek. Hoewel hij direct daarna op zijn eigen opslag nog wel onder druk kwam te staan, maakte hij het met 6-3 af.

Met Massu treft Sluiter in de finale opnieuw een echte gravelspecialist. Opvallend genoeg versloeg de Chileen zijn opponent in de twee eerdere ontmoetingen in Adelaide (2001) en Long Island (2002) op hardcourt. "Massu beschikt over een betere return dan de laatste twee tegenstanders, dus dat zal zeker een stuk lastiger worden."

Hitte

Op de wereldranglijst is de Zuid-Amerikaan met een 73e positie één plaats lager gerangschikt dan Sluiter. Ook een eindstrijd over drie gewonnen sets (best-of-5) is in de ogen van Sluiter een nadeel. "Ik zal drie sets op de toppen van mijn kunnen moeten spelen. Mentaal en fysiek zal dat heel zwaar worden, maar ondanks de hitte zal ik er niet snel doorheen komen te zitten. In eigen land kan ik altijd een stapje meer."