SINT-PETERSBURG - De Nederlandse tafeltennisster Li Jiao heeft de Europese kampioenschappen in Sint-Petersburg voortijdig verlaten. De 35-jarige speelster uit Heerhugowaard is oververmoeid. Daardoor kan de geboren Chinese haar Europese titel in het enkelspel niet verdedigen.

De Nederlandse vrouwenploeg won dinsdag in Rusland voor de eerste keer in de historie de Europese titel in het landentoernooi. Oranje versloeg Hongarije in de finale met 3-0. Li Jiao had een groot aandeel in de succesvolle jacht op de titel door al haar partijen te winnen.

"Ik slaap slecht door de vermoeidheid en heb daardoor ook moeite met mijn concentratie in de wedstrijden", liet Li Jiao woensdag weten.

Volledig uitgeput

"Dat is voor mij bij tafeltennis heel belangrijk. Aan mijn wisselvallige gamestanden hier in Sint-Petersburg kon je al zien dat het niet goed ging. De landenwedstrijden duren minder lang en waren op die manier net vol te houden. Na de finale was ik echter volledig uitgeput."

Li Jiao besloot daarop in samenspraak met de technische staf van de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) om zich bij de EK terug te trekken. "Gezien mijn leeftijd en ervaring als topsporter weet ik dat het dom is om in deze fysieke toestand een individueel toernooi te beginnen. De kans op blessures is dan groot. Ik baal er ontzettend van, want ik had graag mijn titel willen verdedigen."