KATWIJK - Jan Kromkamp is door bondscoach Bert van Marwijk toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De rechtervleugelverdediger van PSV komt de spelersgroep versterken in verband met de nog niet herstelde John Heitinga, die nog last heeft van de knie die hij vorige maand in het duel met Macedonië heeft verdraaid.

Rechtsback Khalid Boulahrouz is wegens een hamstringblessure niet inzetbaar tijdens de komende interlands in de WK-kwalificatie met IJsland (11 oktober) en Noorwegen (15 oktober).

Het laatste optreden in het Nederlands elftal van Kromkamp (28) - die als gevolg van een knieblessure vorig seizoen langdurig aan de kant stond - dateert van 1 juni 2006, toen hij een helft speelde tijdens de oefenwedstrijd tegen Australië (1-1). De elfvoudig international maakte ook deel uit van de selectie voor het wereldkampioenschap 2006, maar kwam in Duitsland uiteindelijk niet in actie.

Van Persie

Van Marwijk kan zaterdagavond tegen IJsland niet over Robin van Persie beschikken. De aanvaller van Arsenal heeft last van een hamstringblessure. Hij heeft het trainingskamp van Oranje verlaten.

De medische staf van het Nederlands elftal bekijkt maandag of Van Persie fit is voor de uitwedstrijd van twee dagen later tegen Noorwegen. John Heitinga maakt nog wel deel uit van de selectie van Oranje. Van Marwijk weet waarschijnlijk donderdag of de aan zijn knie geblesseerde verdediger zaterdag tegen IJsland kan voetballen.

Timmer

Van de niet fitte spelers heeft Henk Timmer zich woensdag tijdens de training in Katwijk even op het veld laten zien. De doelman van Feyenoord, herstellende van een liesblessure, beperkte zich tot wat loopoefeningen. Van Marwijk werkte verder de sessie af met dezelfde spelers als een dag eerder. Jan Kromkamp was nog niet aanwezig.

John Heitinga was evenmin van de partij. Hij speelt zaterdag niet mee. Medisch onderzoek wees uit dat de verdediger onvoldoende is hersteld van een knieblessure

Van Persie is inmiddels vertrokken uit het trainingskamp. Mogelijk keert de aanvaller van Arsenal maandag terug voor de volgende wedstrijd, uit bij Noorwegen.

Sneijder

Wesley Sneijder trainde wel voluit. In principe komt hij zaterdag echter evenmin in actie. Met zijn club Real Madrid is de afspraak gemaakt dat voorzichtig wordt gewerkt aan de rentree van de middenvelder, die wegens een kwetsuur aan de knie lang buitenspel stond. Een vertegenwoordiger van de medische staf van Real Madrid is in Katwijk aanwezig om de speler te bekijken. Naast Sneijder is ook Rafael van der Vaart van Madrid bij de selectie van Oranje.

Van Marwijk heeft in aanloop naar de wedstrijden tegen IJsland en Noorwegen veel blessureproblemen. Verder ontbreken Maarten Stekelenburg, Arjen Robben, Jan Vennegoor of Hesselink, Wilfred Bouma en Khalid Boulahrouz.

Wereldranglijst

Oranje is een plaats gezakt op de wereldranglijst van de FIFA. Oranje zag op de jongste ranking, die woensdag uitkwam, Brazilië voorbijkomen en staat nu vijfde.

De top drie is ongewijzigd met Europees kampioen Spanje bovenaan, gevolgd door Italië en Duitsland. Rusland is de top tien binnengekomen. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink klom van de twaalfde naar de negende plaats.