KERKRADE - De clubleiding van Roda JC heeft trainer Raymond Atteveld (42) dinsdag op non-actief gezet. Het langdurige gebrek aan resultaat wordt hem zwaar aangerekend. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door assistent-trainer Martin Koopman.

Het bestuur en de directie van Roda JC, met technisch directeur Martin van Geel (ex-Ajax) sinds 1 augustus als leider, hielden maandagavond spoedberaad over de positie van Atteveld.

Door de nederlaag zaterdag bij Heracles Almelo (2-0) zakte de Limburgse ploeg naar de vijftiende plaats op de ranglijst. Roda JC wist dit seizoen nog niet te winnen in de eredivisie. De vijf competitieduels leverden slechts twee punten en drie treffers op.

Onvermijdelijke beslissing

"Het was een heel vervelende, maar ook een onvermijdelijke beslissing", lichtte Van Geel toe. "Sinds januari 2008 heeft Roda JC slechts drie wedstrijden gewonnen, waaronder geen enkel uitduel. We hebben niet meer dan zeventien punten gepakt in die negatieve reeks. Natuurlijk probeer je dan samen met de trainer dat proces om te keren. Dat is echter niet gelukt. Wij hadden ook geen hoop meer dat Atteveld toch nog een positieve wending aan Roda JC zou kunnen geven."

Atteveld trad begin februari 2007 aan als hoofdcoach bij Roda JC. De ex-prof verving Huub Stevens, die naar Hamburger SV vertrok. Daarvoor fungeerde Atteveld als assistent-trainer in Kerkrade. In diezelfde functie was hij van 2001 tot 2004 werkzaam bij ADO Den Haag. Atteveld eindigde in zijn eerste seizoen als zesde in de eredivisie. Vorig seizoen moest hij met Roda JC genoegen nemen met de negende plaats.

Definitieve ontbinding

De geboren Amsterdammer is de eerste trainer in de eredivisie die dit seizoen zijn baan verliest. Zijn contract bij Roda JC liep door tot medio 2010. "We gaan nu proberen om met Atteveld tot een definitieve ontbinding van zijn verbintenis te komen", gaf Van Geel aan.

"Voorlopig neemt Martin Koopman de honneurs waar. Hij beschikt over alle vereiste diploma's, dus dat komt goed uit. Over een mogelijke opvolger voor Atteveld hebben we nog niet nagedacht. Of Koopman het seizoen mag afmaken? Die optie heeft niet onze voorkeur."

Aanvechten

De trainer legt zich niet neer bij zijn gedwongen vertrek. Hij gaat de maatregel van de Limburgse clubleiding juridisch aanvechten. Dat heeft zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma laten weten.

"We zijn het duidelijk niet eens met het besluit. Dat zullen we eerst bij Roda JC neerleggen. Als dat niets oplevert, vragen we arbitrage aan bij de KNVB", legde Ploegsma uit.

Veel te vroeg

Atteveld en Ploegsma vinden het vreemd dat Roda JC al na vijf duels, die slechts twee punten en drie treffers voor Roda JC opleverden, deze ingrijpende maatregel heeft getroffen. "Dat is natuurlijk veel te vroeg in het seizoen", betoogde Ploegsma. "Dat Roda JC het hele jaar meeneemt in de beoordeling van Atteveld, begrijpen we evenmin. Waarom is zijn contract dan half februari nog tot medio 2010 verlengd?"