BRUSSEL - Voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA wil nog steeds dat voetbalclubs vanaf 2012 nog maar vijf buitenlanders mogen opstellen.

Hij verklaarde maandag tijdens een bijeenkomst in Brussel dat de zogeheten 6+5-regel alleen kans van slagen heeft als de Europese Unie zijn plannen steunt. "Ik wil namelijk niet in strijd met de wet handelen."

De bij de FIFA aangesloten landen stemden vorig jaar oktober tijdens een congres in Sydney massaal voor de 6+5-regel, die vooral bescherming biedt aan kleine competities zoals de Nederlandse eredivisie.

Nederlandse talenten zullen namelijk langer bij hun club blijven voetballen als rijke clubs uit bijvoorbeeld Engeland en Spanje nog maar vijf buitenlanders mogen opstellen.

Vrije verkeer

Blatter vernam na afloop van het congres dat de 6+5-regel in strijd is met het vrije verkeer van werknemers in Europa.

Daarom verklaarde hij maandag dat zijn initiatief alleen kans van slagen heeft met steun van de EU.

Blatter: "Er wordt gezegd dat de '6+5' in strijd is met het vrije verkeer van werknemers in Europa. De statistieken tonen dat er amper drie procent buiten hun land werkt. In het voetbal ligt dat percentage echter tussen de veertig en de vijftig procent.

"We staan als voetbalbond ook niet alleen in dit gevecht. Ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en verschillende sportfederaties steunen ons. Ik besef dat er wetten zijn. Toch kunnen regels altijd aangepast worden", verklaarde de FIFA-voorzitter.

Engeland

Blatter benadrukte dat veel Engelse clubs zich momenteel bijna alles kunnen permitteren. "Dat heeft veel te maken met buitenlandse investeerders", doelde hij op de buitenlandse eigenaren van onder meer Manchester United, Manchester City, Liverpool en Chelsea.

"Toch is dit ook een gevaarlijke situatie. Die mensen komen, maar kunnen ook zo maar vertrekken. Daarom ben ik een voorstander van lokale investeerders.

"Ik vind ook dat we de financiële posities van overgenomen clubs goed moeten blijven controleren. De geldstromen moeten ook daar duidelijk zichtbaar blijven."