RIJSWIJK - Opnieuw zijn twee tourvedettes aan de schandpaal genageld wegens doping. Maandag werd bekend dat de Italiaanse wielrenner Leonardo Piepoli in de Ronde van Frankrijk 2008 tot tweemaal toe is betrapt op epo.

Amper een uur later kwam hetzelfde nieuws naar buiten over de Duitser Stefan Schumacher.

Bij Schumacher, die twee jaar geleden de Nederlandse Shimano-ploeg verruilde voor Gerolsteiner, zijn de bewijzen gevonden van CERA-gebruik tijdens de Tour.

Tijdritten

Daarin won hij verrassend twee tijdritten door onder anderen de Zwitserse specialist Fabian Cancellara te verslaan.

De Franse sportkrant L'Equipe kwam met de onthulling, ploegbaas Hans-Michael Holczer bevestigde het maandagavond na de tourdirecteur zelf te hebben gesproken. "Ik heb van Christian Prudhomme gehoord dat Schumacher positief is getest op CERA".

Schorsing

Gerolsteiner heeft Schumacher, die twee dagen de gele trui droeg, direct geschorst. "We zijn belazerd", brieste Holczer.

"Ik zal proberen Stefan Schumacher juridisch te vervolgen tot de laatste cent die hij op zak heeft. Ik had geen enkele reden hem te verdenken, te meer daar hij dit jaar dertien keer is gecontroleerd door de UCI."

Onzin

Schumacher, die volgend jaar voor Quick Step zou gaan rijden, wees tegenover persbureau SID de verdachtmakingen van de hand.

"Ik hoor hier voor het eerst van. Het is onzin. Het enige dat ik kan zeggen is dat ik me nooit aan doping heb bezondigd."

Piepoli

In Italië bracht het Italiaans olympisch comité (CONI) naar buiten dat Piepoli, die reed voor Saunier Duval, zowel op 4 als op 15 juli positief is bevonden. CONI zal de winnaar van tiende etappe, de bergrit naar Hautacam, vrijdag verhoren.

CERA

De Italiaanse sportkoepel zei er niet bij om welk middel het gaat, maar volgens het Italiaanse persbureau ANSA is ook hier CERA in het spel (Continuous Erythropoiesis Receptor Activator), ofwel het preparaat dat de receptor voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes voortdurend stimuleert.

Een injectie met CERA heeft ongeveer een maand effect, de eerste generatie epo hooguit enkele dagen en soms zelfs maar een beperkt aantal uren.

Ontslag

De 37-jarige Piepoli werd op 18 juli ontslagen door zijn werkgever in gezelschap van ploegmaat Riccardo Ricco, eveneens een goed klimmer.

Deze werd vorige week voor twee jaar geschorst. Hij bekende epogebruik. Saunier Duval verliet de Tour wegens deze overtreding van het dopingreglement.

Mogelijk vallen er in de nabije toekomst nog meer 'CERA-slachtoffers' door nieuwe opsporingsmethodes.

Verdachte bloedwaarden

Het Franse antidopingbureau AFLD onderzoekt momenteel nog de bewaarde bloedmonsters van renners met verdachte bloedwaarden door testen met elkaar te vergelijken.