ZOETERMEER - Het is de vraag of snowboardster Nicolien Sauerbreij vrijdag de start van het wereldbekerseizoen in Landgraaf meemaakt. De 29-jarige winnares van de wereldbeker vorig seizoen kampt met een zware slijmbeursontsteking aan de linkervoet.

Sauerbreij neemt pas donderdag een besluit of ze in Limburg deelneemt. Maandag in Zoetermeer kon de Amsterdamse nauwelijks goed lopen.

"Vergeleken met vijf dagen geleden zie ik het echter een stuk positiever in. Het belangrijkste is nu de rust te bewaren. Ik wil graag in Landgraaf starten. Het is in eigen huis en de opening van het seizoen. Was het ergens anders geweest, dan had ik er minder prioriteit aan gegeven", aldus Sauerbreij.

Verkalking

De snowboardster kampt al een jaar met een verkalking aan de voet. De ontsteking kwam er een paar dagen geleden bij. Het was de bedoeling na het komende winterseizoen onder het mes te gaan. "Een operatie betekent negen weken herstel. Dan kan ik pas in januari instappen. Ik twijfel dus nog."

NOCNSF

Sportkoepel NOCNSF heeft veel vertrouwen in Sauerbreij. Ze heeft van de sportkoepel een budget gekregen om komend seizoen een vaste materiaalman aan haar team toe te voegen. Die moet ze overigens nog wel zien te vinden.

"Het is voor het eerst dat ik die financiële steun krijg. Ze hebben dus vertrouwen in me", meldde ze maandag in Zoetermeer, waar de snowboarders vooruitblikten op de start van het wereldbekerseizoen in Landgraaf.

Waardering

Sauerbreij ziet het als een blijk van waardering voor haar prestaties van afgelopen winter, toen ze de wereldbeker overall en parallelslalom won. Het blijkt overigens lastig een dergelijke specialist, in het snowboarden een voorwaarde om in de top mee te draaien, vast te leggen. Sauerbreij had haar oog laten vallen op een Japanner, maar die meldde zich onlangs af.

"Ik heb pas vrij laat zekerheid gekregen over die financiële steun. En dan liggen de meeste specialisten al vast. Zo iemand moet wel van oktober tot en met maart beschikbaar zijn." De regeling geldt alleen voor het preolympische seizoen. "Ik moet me gewoon weer opnieuw bewijzen."