HEERENVEEN - Een flitsend Heerenveen maakte zondagavond duidelijk waarom Ajax voorlopig nog niet aan de dertigste landstitel mag denken. De Friezen profiteerden ruim een uur lang met speels gemak van de gebreken die de tegenstander uit Amsterdam dit seizoen vooral op vreemde bodem niet kan camoufleren.

Het was eigenlijk een wonder dat de thuisploeg 'slechts' met 5-2 won. Ajax scoorde twee keer in de slotfase, toen de wedstrijd al lang was gespeeld. "Oh wat zijn we slecht", zongen de meegereisde supporters van Ajax voordat ze na ruim een uur voetballen bij een achterstand van 4-0 de wave inzetten.

Trainer Marco van Basten was toen al weggedoken in de dug-out. De oefenmeester probeerde voor rust nog drukgebarend aan de zijlijn het naderend onheil te voorkomen. Halverwege de tweede helft kwam ook bij hem de berusting.

Aanvalspel

Waar Heerenveen het thuispubliek vermaakte met prachtig aanvalspel, deed Ajax vooral in de eerste helft zo'n beetje alles fout wat het fout kon doen. Rechtsback Bruno Silva dekte zijn tegenstander Paulo Henrique voortdurend aan de verkeerde kant. Hij was niet de enige verdediger die een ruime onvoldoende scoorde.

Thomas Vermaelen liet niet alleen Roy Beerens ongehinderd raakschieten (2-0), de Belg grossierde samen met Gregory van der Wiel, de andere centrumverdediger van Ajax, in kleine en grote fouten. Op het middenveld kon Jeffrey Sarpong geen moment laten zien waarom hij de voorkeur krijgt als eerste vervanger van de geblesseerde Miralem Sulejmani.

Onzichtbaar

Aanvaller Dario Cvitanich was tijdens zijn eerste basisoptreden geen schim van de topscorer van de vorige Argentijnse competitie. Aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar bleef onzichtbaar en Luis Suarez tartte scheidsrechter Pieter Vink net zolang totdat hij alweer zijn vierde gele kaart in vijf competitieduels kreeg.

Doelman Kenneth Vermeer had zich ook veel meer van zijn eerste competitiewedstrijd met de hoofdmacht van Ajax voorgesteld. De vervanger van de geblesseerden Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar werd binnen acht minuten, overigens buiten zijn schuld, al twee keer gepasseerd.

Grindheim

Heerenveen kwam in de vierde minuut op voorsprong na een gelukje. Christian Grindheim wilde hard op doel schieten, maar stuitte op zijn ploeggenoot Henrique, die te zacht inschoot. Gerald Sibon gleed de bal vervolgens via de voeten van Silva achter Vermeer. Het tweede doelpunt, van Beerens, in de achtste minuut was van grote schoonheid. Vermaelen had de aanvaller echter nooit mogen laten schieten.

Sibon, die in de 35e minuut al op de paal schoot, bracht Heerenveen in de 51e minuut ook op 3-0. De ervaren spits profiteerde handig van de risico's die Ajax na rust nam. Trainer Van Basten schrapte Silva uit de toch al wankele defensie en bracht met de in Amsterdam eigenlijk al afgeschreven Dennis Rommehdahl een vierde aanvaller in zijn ploeg.

Pranjic

Heerenveen kwam in de 63e minuut ook nog op 4-0. Danijel Pranjic maakte vanaf elf meter geen fout nadat Sarpong tegenstander Grindheim volgens scheidsrechter Vink in het strafschopgebied had gevloerd. De tv-beelden gaven de arbiter echter ongelijk.

Vink keurde even later ook ten onrechte een doelpunt van Cvitanich af. Rommehdahl bediende zijn Argentijnse ploeggenoot bij Ajax niet achter maar voor de achterlijn op maat. Huntelaar (vrije trap) en Suarez (strafschop) deden in de slotfase iets terug namens Ajax, maar het slotakkoord was voor Heerenveen. Pranjic benutte in de slotminuut een strafschop, die verdediger Van der Wiel van Ajax zijn tweede gele kaart kostte.