ROTTERDAM - Het blijft vooralsnog halen en brengen met Feyenoord. De Rotterdamse ploeg heeft dit seizoen nog niet één keer twee duels op rij kunnen winnen. Ook zondag ging het weer fout met de grillige manschappen van trainer Gertjan Verbeek. Feyenoord verloor voor eigen publiek pijnlijk met 0-2 van NEC.

Het was alweer de derde competitienederlaag in vijf duels voor de uitgefloten Kuipbewoners.

De ploeg van Verbeek keerde donderdagavond na de toereikende zege op Kalmar FF (1-2) vol goede moed terug uit Zweden. Ook NEC plaatste zich, in Roemenië tegen Dinamo Boekarest (0-0), knap voor de groepsfase van de UEFA Cup. De ploeg van trainer Mario Been, grootgebracht in Rotterdam-Zuid, bleek evenwel de wedstrijd en de reis beter te hebben verwerkt.

Competitiedebuut

Feyenoord miste op het nieuwe veld in de drijfnatte Kuip onder anderen Jonathan de Guzman (lies), Theo Lucius (teen), Jon Dahl Tomasson (knie) en Kevin Hofland (geschorst). Karim El Ahmadi maakte zijn competitiedebuut in de Rotterdamse ploeg.

Door de personele problemen, vooral in defensief opzicht, trad Feyenoord met slechts drie verdedigers aan (Greene, Bahia en De Cler). El Ahmadi speelde als een soort libero voor de laatste lijn. Mede daardoor had Feyenoord op het middenveld in de eerste helft een aardig overwicht.

Risico

El Ahmadi maakte tijdens zijn vuurdoop in De Kuip een prima indruk. De ranke technicus schoof op de juiste momenten in en speelde snel en doelgericht. Na een kwartier kreeg hij al de gele kaart voor een stevige overtreding waarna Van Bronckhorst de verdedigende rol van El Ahmadi overnam. Verbeek wilde kennelijk niet opnieuw het risico lopen met tien man verder te moeten, zoals eerder bij Heracles Almelo (De Guzman) en FC Groningen (Hofland).

De beste kansen in de eerste helft waren voor Feyenoord. Roy Makaay, die in deze competitie nog niet heeft gescoord, schoot twee keer naast. Georginio Wijnaldum tikte de bal op de lat. Na een half uur redde doelman Henk Timmer, snel hersteld van een blessure aan bovenbeen en lies, bekwaam op een uithaal van NEC-spits Saidi Ntibazonkiza.

Rust

Na de rust leidde NEC binnen tien minuten verrassend met 0-2. De openingstreffer van Tim Janssen, de vervanger van bankzitter Jhon van Beukering, veroorzaakte veel tumult in De Kuip. Arbiter Björn Kuipers weigerde in de 49e minuut een strafschop toe te kennen aan Diego Biseswar, die door NEC-verdediger Peter Wisgerhof tegen de grond werd gewerkt. In de tegenaanval scoorde Janssen die profiteerde van een glijpartij bij De Cler, 0-1.

Het gebrek aan pure verdedigers brak Feyenoord in de 55e minuut op. Saidi Ntibazonkiza begon aan een lange solo die hij met dank aan de weifelende Van Bronckhorst bekroonde met een doeltreffend schot, 0-2. Zonder veel overtuiging trachtte Feyenoord daarna nog iets van het duel te maken. NEC hield echter prima stand. Invaller Rutger Worm miste zelfs nog een open kans. Vorig seizoen wonnen de Nijmegenaren ook al in De Kuip (1-3) waar de succesvolle Mario Been ooit hoopt terug te keren als hoofdcoach.