AMSTERDAM - Jeroen Bleekemolen heeft tijdens de hoofdrace van het A1GP-weekeinde in Zandvoort niet kunnen imponeren. Voor eigen publiek eindigde de coureur van team Nederland op een teleurstellende vijfde plaats.

De winst in de hoofdrace ging naar team Frankrijk. Loic Duval werd op het podium vergezeld door de Maleisiër Fairuz Fauzy en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber. Het trio verdeelde ook al de ereplaatsen tijdens de sprintrace.

Hectiek

Bleekemolen begon sterk aan de race. In de hectische openingsfase hield hij zich goed staande terwijl er om hem heen diverse auto's van de baan schoten. Onder de slachtoffers bevond zich ook Ho-Pin Tung. De Nederlander rijdend voor China slaagde er, net als in de sprintrace, niet in zijn auto op de baan te houden.

Safety Car

Tung kon zijn race vervolgen maar had in de slotfase de pech dat team Libanon aan het einde van het rechte stuk op hoge snelheid de achterkant van de auto van de Nederlander torpedeerde. De zwaarste crash van het weekeinde was meteen het einde van de wedstrijd voor Tung. Door de crash eindigde de race achter de safety car.

Ironisch genoeg begon de race ruim een uur eerder achter dezelfde auto. Al snel bleek dat de organisatie daarmee een juiste keuze had gemaakt. Op de drijfnatte baan in Zandvoort hadden de meeste coureurs problemen hun bolide goed op het asfalt te houden. Voor het publiek, dat de gehele dag werd geteisterd door de regen, was het waterballet aan de kustplaats echter eindelijk iets om op te verheugen.

Regen

Wetende dat de thuisrijdende Bleekemolen doorgaans goed presteert op een nat wegdek waren de verwachtingen hoog. De Nederlander, die vertrok vanaf de vierde plaats, kwam echter al snel de pits in waar het noodlot toesloeg. Bij het verwisselen van de rechter achterband begaf de hydraulische schroevendraaier het, waardoor de Oranje-bolide veel tijd verloor.

Enkele ronden later meldde de Nederlander zich tot ieders verbazing wederom aan de kant van het circuit. Het publiek keek met verbazing toe hoe Bleekemolen vanuit zijn auto schreeuwde naar teambaas Jan Lammers. Zonder dat er ook maar één monteur de auto had aangeraakt, vervolgde de Nederlander zijn weg. Door de vele uitvallers bleef de schade na zijn tweede stop beperkt tot de negende plaats.

Kop

Het trio aan de kop van de wedstrijd trok zich van alle commotie weinig aan. De Fransen, Maleisiërs en Nieuw-Zeelanders bewezen wederom dat zij in Zandvoort duidelijk een stap voorlagen op de rest van het veld. De enige manier waarop de achterhoede van tijd tot tijd aansluiting wist te vinden bij het trio, was wanneer de safety car weer eens op de baan kwam na een crash.

Ongeluk

Voor de liefhebbers van ongelukken was er zondagmiddag op Zandvoort genoeg te beleven. Zuid-Afrika en Italië maakten het het bontst. De Italiaan was kennelijk vergeten waar zijn rem zat en reed vol op het achterwiel van de Afrikaan. Daarmee was de luchtmacht niet de enige die zondag een vliegdemonstratie gaf.

Ook team Portugal wist de auto niet op de baan te houden. Met een spectaculaire schuiver via de muur en een bord van piepschuim kwam de wagen tot stilstand. Gelukkig bleek het reclamebord het grootste slachtoffer te zijn. In totaal wisten slechts acht auto's in de duinen de finish te halen.

Onder hen bevond zich ook Jeroen Bleekemolen, hoewel de eindklassering het Nederlandse team niet tevreden zal stellen. De vijfde plaats op het thuiscircuit kan gezien worden als een teleurstelling.

ZIE OOK:

Bleekemolen: Ik kon niet meer schakelen
A1GP Fotoverslag: Laag vliegen in Zandvoort
Fotoverslag A1GP: Regen heer en meester
Bleekemolen komt tekort in regen