GRONINGEN - De koppositie in de eredivisie blijft ook na dit weekeinde in handen van FC Groningen. Zondagmiddag won de ploeg in eigen huis met 3-0 van ADO Den Haag dankzij twee goals binnen een half uur van Petter Andersson en Evgeni Levtsjenko en een treffer na rust van Marcus Berg. ADO had bitter weinig in te brengen in de Groningse Euroborg.

Ron Jans zag na de 3-1-zege op Feyenoord geen aanleiding zijn elftal te wijzigen. Andersson vergezelde zijn landgenoot Berg daarom opnieuw in de aanval en betaalde dat vertrouwen snel uit. Eerst claimde de Zweed een strafschop nadat hij onderuit zou zijn gehaald door Ahmed Ammi, een minuut later kopte hij bij de tweede paal een voorzet van Koen van de Laak binnen.

Overtreding

Hij leek daarbij een overtreding te maken op Aleksandar Rankovic, maar arbiter Jan Wegereef liet het doorgaan. Tussendoor had Berg overigens al op de lat gekopt.

Een kwartier later had de Groningse koploper de klus al geklaard. Evgeni Levtsjenko verlengde een indraaiende vrije trap van Sepp de Roover met het hoofd en liet doelman Robert Zwinkels kansloos. Die 2-0 was op dat moment niet meer dan logisch, aangezien ADO Den Haag slecht voor de dag kwam. Vooral verdedigend rammelde het aan alle kanten bij de ploeg van André Wetzel.

Kansrijk

Slechts één keer kwam ADO via Karim Soltani in kansrijke positie. Gibril Sankoh verslikte zich in de bal, waardoor de Fransman alleen voor keeper Luciano verscheen. De Braziliaan won het onderonsje met gemak.

De tweede helft was van de kant van ADO Den Haag weinig beter. De ploeg probeerde nog wel naar voren te spelen, maar het spel bleef slordig. FC Groningen bleef daardoor met gemak overeind. Twintig minuten voor tijd pikte ook Berg zijn doelpunt mee door een voorzet van Koen van de Laak bij de eerste paal binnen te tikken. Het was zijn vijfde dit seizoen. Met iets meer scherpte voorin had FC Groningen de score daarna nog verder kunnen opvoeren.

FC Twente

FC Utrecht heeft FC Twente zondag de eerste competitienederlaag van dit seizoen bezorgd. In de Galgenwaard werd het 3-0 door treffers van Loïc Loval (9e minuut), Francis Dickoh (51e) en vlak voor tijd debutant Nick de Jong. FC Twente verloor voor het eerst sinds 21 maart 2004 weer een keer bij FC Utrecht.

NAC kwam naast PSV op de tweede plaats door uit bij Volendam met 2-4 te winnen.