PARIJS - Lance Armstrong heeft zich andermaal verdedigd tegen kritiek op zijn optredens in de Ronde van Frankrijk. De Amerikaan die onlangs aankondigde in 2009 terug te keren in het wielerpeloton reageerde dit weekeinde op uitlatingen van de Fransman Jean-Etienne Amaury, de nieuwe baas van ASO, de organisator van de Tour de France.

Amaury had tegen de Franse krant L'Equipe gezegd dat Armstrong de Ronde in het verleden 'in verlegenheid' had gebracht. Hij doelde daarmee op dopinggeruchten.

"De laatste keer dat ik de gegevens checkte, zag ik dat ik zeven keer achter elkaar de Tour heb gewonnen zonder ooit positief bevonden te zijn", zei de getergde Armstrong. "Ondanks een heleboel strenge controles. Het aantal sponors en kijkers langs de route en op tv was op recordhoogte. Waar heb ik de Tour in verlegenheid gebracht?"

Armstrong wordt nog altijd achtervolgd door een publicatie van L'Equipe uit 2005. Toen stelde de krant dat in urinemonsters van Armstrong uit de Tour van 1999 sporen van het verboden middel epo waren aangetroffen. Het heeft echter nooit geleid tot een positieve dopingtest. Armstrong is van plan volgend jaar terug te keren in de Tour in het shirt van Astana.