MANCHESTER - Edwin van der Sar kon eenvoudig niet weigeren toen bondscoach Bert van Marwijk hem afgelopen week vroeg voor even terug te keren in het Nederlands elftal.

Dat zegt de doelman van Manchester United zondag in De Telegraaf. "Ik voel Oranje toch nog steeds als mijn team'', aldus de voormalig aanvoerder van Oranje, die deze zomer afscheid nam na het Europees kampioenschap.

"Als ze dan je hulp inroepen omdat er problemen zijn, dan kan ik geen nee zeggen'', vervolgt Van der Sar, die terugkeert in de selectie voor de WK-kwalificatieduels met IJsland (zaterdag) en Noorwegen (volgende week woensdag).

Van Marwijk deed een beroep op Van der Sar omdat eerste doelman Maarten Stekelenburg (Ajax) en reservekeeper Henk Timmer (Feyenoord) beiden geblesseerd zijn. "Ik begreep de noodzaak wel met twee geblesseerde keepers'', aldus Van der Sar.

Frank de Boer

Assistent-coach Frank de Boer nam als eerste contact op met Van der Sar, via de telefoon. "Toen ik zijn nummer zag staan, dacht ik niet gelijk aan Oranje. Ik stond wel te kijken van zijn verzoek.'' Van der Sar vroeg bedenktijd. "Ik heb het besproken met manager Alex Ferguson, mijn vrouw, de familie en wat bekenden.''

WK 2010

Zijn terugkeer moet eenmalig zijn, maar op de vraag wat hij zou doen als Van Marwijk vlak voor het WK van 2010 weer een beroep op hem doet vanwege twee geblesseerde keepers bleef Van der Sar diplomatiek: "Dat is nog heel ver weg.''