MELBOURNE - Casey Stoner heeft zaterdag in Melbourne de poleposition opgeëist in de MotoGP voor de Grote Prijs van Australië.

De Australiër liet op zijn Ducati in zijn snelste ronde een baanrecord noteren op het circuit van Phillip Island: 1.28,665.

Stoner liet zich blijkbaar niet hinderen door een val en een polsblessure waaraan hij zich aan het einde van het seizoen laat behandelen.

Rossi

De Italiaan Valentino Rossi, die vorige week al de wereldtitel veroverde, ging ook onderuit, keerde nog wel terug op de motor maar kwam niet verder dan de twaalfde trainingstijd.

Rossi bleek een lichte whiplash te hebben opgelopen, zo meldde een woordvoerder van het Fiat-Yamaha Team. Hij ondergaat fysiotherapie en hoopt zondag in actie te kunnen komen.

Op de tweede startpositie staat zondag zijn teamgenoot Jorge Lorenzo uit Spanje.

250cc-klasse

In de 250cc-klasse start de Italiaanse klassementsleider Marco Simoncelli vanaf pole, de Fransman Mike di Meglio was de snelste in de 125cc.

Michelin

Bandenfabrikant Michelin trekt zich terug uit de MotoGP. Dat heeft het Franse bedrijf zaterdag bekendgemaakt rond de Grote Prijs van Australië.

De internationale motorsportfederatie FIM besloot eerder al volgend jaar in de MotoGP-klasse maar één merk banden toe te staan. Het Japanse bedrijf Bridgestone is de grootste kanshebber.

Monopoliepositie

Michelin was 36 jaar als sponsor actief in de koningsklasse van de motorsport. Het Franse concern kan zich niet vinden in de monopoliepositie die één leverancier krijgt.

Om dezelfde reden trok Michelin zich vorig jaar al terug uit de Formule 1. In die sport heeft Bridgestone al het alleenrecht verworven.