WILLEMSTAD - Curaçao heeft vrijdag de atleet Churandy Martina in het zonnetje gezet met feestelijke bijeenkomsten, een gouden medaille en de aankondiging van een 'Churandy' muntstuk.

Martina behaalde tijdens de Olympische Spelen in Beijing een tweede plaats op de 200 meter, maar werd gediskwalificeerd wegens een voetfout. Op de 100 meter werd hij vierde.

Zijn prestaties hebben hem op de Antillen tot een onbetwiste nationale held gemaakt. In het grootste sport stadion werd hij een avond lang bedankt voor zijn prestaties met toespraken en muziek.

"Je prestaties hebben een heel volk trots gemaakt en dichter bij elkaar gebracht", zei premier Emily de Jongh-Elhage.

Genieten

Churandy zelf, die voor het eerst sinds de Spelen weer op zijn geboorte-eiland terug keerde, genoot van alle eerbetoon. Hij beloofde de bevolking zijn uiterste best te blijven doen en nieuwe medailles te behalen.

De Jongh-Elhage overhandigde een gouden medaille aan de 24-jarige sporter. Ook werd bekend gemaakt dat de Bank van de Nederlandse Antillen een 5-guldenherdenkingsmunt gaat slaan.

Daarnaast komt er een circulatiemunt met een afbeelding van een rennende Churandy Martina en de woorden 'Olympische Spelen Beijing 2008'.