ALKMAAR - AZ swingt momenteel door de eredivisie. De ploeg van trainer Louis van Gaal speelde vrijdagavond met staartploeg Sparta (6-0) en is van tobber ineens weer een van de titelkandidaten.

Van Gaal stapte na het doelpuntenfestijn dan ook tevreden het veld af na zijn 150e officiële wedstrijd als coach van AZ.

Na Willem II vorige week (5-2 winst) zette AZ, zonder de geblesseerde Stijn Schaars, tegen Sparta de voetbalshow dus gewoon voort.

De ploeg kwam in Alkmaar al na 35 seconden op 1-0 door Mounir El Hamdaoui en binnen het half uur op 4-0 door Moussa Dembélé, Gill Swerts en opnieuw Dembélé.

Middenveld

Sparta legde het middenveld met een uitblinkende Demy de Zeeuw geen strobreed in de weg, waardoor AZ vanuit die linie voortdurend de snelle spitsen El Hamdaoui en Dembélé aan het werk kon zetten. Dit duo, ook al de smaakmakers vorige week bij Willem II, wist wel raad met de radeloosheid bij de Rotterdammers achterin.

Het is nauwelijks te geloven dat dit creatieve AZ kon verliezen van NAC Breda (1-2) en ADO Den Haag (0-3). De kritiek op Van Gaal, die vorig seizoen AZ maar niet aan de praat kreeg, nam toe. Maar de ervaren coach antwoordde met een zege tegen kampioen PSV (1-0), met als belangrijkste aanpassing de positie van Dembélé.

Van Gaal posteerde hem meer centraal voorin en dat werkte meteen. Ook in de samenwerking met El Hamdaoui, die vorige week in Tilburg drie keer scoorde: het ene doelpunt nog mooier dan het andere.

Kritiek

Door de zege tegen PSV verstomde stilaan de kritiek op Van Gaal. En na de galavoorstelling tegen Willem II concludeerden de voetbalkenners dat het swingende AZ van twee seizoenen geleden er weer aan zit te komen.

De conclusie na het duel tegen Sparta is dat AZ zich nadrukkelijk heeft gemeld om dit seizoen mee te strijden om de hoofdprijzen.

Voordeel

De Alkmaarders hebben bovendien het voordeel dat zij in tegenstelling tot PSV, Ajax, Feyenoord, Heerenveen en FC Twente geen Europese verplichtingen hebben en zich dus volledig kunnen richten op de competitie en KNVB-beker. AZ stelde de aanhang ook in de tweede helft niet teleur. El Hamdaoui en Niklas Moisander benutten nog twee van de vele kansen.

Sparta-trainer Foeke Booy had blijkbaar al rekening gehouden met een nederlaag in Alkmaar. Ruud Knol, Sander van Gessel en doelman Harald Wapenaar waren blessurevrij, maar ze ontbraken op de bank. Karim Touzani is nog wel licht geblesseerd.

"We hebben goed gespeeld. Je ziet het vertrouwen bij de spelers met de week groeien. Er is plezier op het veld. En de eerste kansen vliegen er nu wel in", aldus een tevreden Van Gaal na afloop.