ARNHEM - Henk Gemser heeft sportkoepel NOCNSF op korte termijn uit de brand geholpen. De voormalige bondscoach van de schaatsers gaat als chef de mission op weg naar de Winterspelen van Vancouver, die in februari 2010 worden gehouden.

Gemser vult het gat dat is ontstaan door het naderende vertrek van technisch directeur Charles van Commenée, die bij de sportkoepel ook als chef de mission in Peking aantrad en die functie ook in Vancouver zou vervullen. De betrokken wintersportbonden konden zich vrijdag goed in de oplossing voor de korte termijn vinden.

Gemser heeft zijn sporen wel verdiend in de schaatssport, de belangrijkste medaillemachine van NOCNSF op de Winterspelen. Hij leidde diverse schaatsploegen tussen 1969 en 2000, maakte als coach drie Winterspelen mee (Calgary 1988, Lillehammer 1994 en Nagano 1998).

In 2004 trad de 68-jarige Fries toe tot het bestuur van de sportkoepel, met topsport als aandachtsveld. Die bestuursfunctie legt hij in december neer om zijn nieuwe functie goed te uitoefenen.

Reacties

De reacties waren vrijdag positief. "Een capabele man, met een brede interesse voor verschillende sporten", vond bobsleeër Edwin van Calker, een potentiële kandidaat voor afvaardiging naar Vancouver.

"Mega-ervaren, hij zal geen half werk leveren. Een goede keus, zeker voor de korte termijn", meende snowboardster Nicolien Sauerbreij, afgelopen seizoen winnares van de wereldbeker en een grote gegadigde voor Vancouver.

Schaatswereld

Zijn eigen achterban - de schaatswereld - was ook tevreden. De commerciële schaatsploegen hadden na de aankondiging van het vertrek van Van Commenée al aangegeven dat ze graag iemand uit de schaatswereld in de functie van chef de mission zagen.

"Het is een man met veel ervaring, hij heeft bijvoorbeeld meerdere Olympische Spelen meegemaakt", reageerde Arie Koops, topsportmanager bij schaatsbond KNSB. "Daarnaast kent hij de bestuurslijnen bij NOCNSF."

Orie

DSB-coach Jac Orie heeft vertrouwen in Gemser dat hij de Nederlandse ploeg optimaal naar vancouver zal leiden. De Hagenaar plaatste wel een kanttekening bij de benoeming.

Terwijl het schaatsen al decennia de meeste medailles voor Nederland op de Winterspelen verovert, werden de schaatsbond of de commerciële ploegen niet gekend in het besluit. "Ik vind het jammer dat wij daar niet in betrokken worden", aldus Orie.

Vereerd

Gemser zelf was blij en verrast: "Ik voel me zeer vereerd en zie het als een uitdaging", zei de Fries op de dag dat NOCNSF direct een nieuwe leemte creëerde door directeur sport Marcel Sturkenboom de deur te wijzen. "Daar geef ik geen commentaar op", reageerde Gemser neutraal.