ARNHEM - Marcel Sturkenboom is niet langer directeur sport van NOCNSF. De sportkoepel heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Het bestuur van NOCNSF heeft Sturkenboom gevraagd beschikbaar te blijven als adviseur voor het bestuur ter afronding van de eerste fase van het Olympisch Plan 2028. Sturkenboom beraadt zich over dit verzoek.

Met Sturkenboom vertrekt binnen enkele weken een tweede gezichtsbepalende figuur bij NOCNSF, waar het gaat om het topsportbeleid. Recentelijk maakte technisch directeur Charles van Commenée al zijn overstap naar de Britse atletiekbond bekend.

Naar verluidt zijn meningsverschillen met algemeen directeur Theo Fledderus de oorzaak van de breuk tussen NOCNSF en Sturkenboom.

Verrast

Sturkenboom wilde vrijdag niet veel kwijt over zijn gedwongen vertrek. Hij toonde zich verrast door de ontwikkelingen. "Ik ben nu in gesprek met het bestuur over wat er gaande is en welke consequenties dat in ieder geval voor mij zal hebben."

"Mijn insteek is dat op basis van respect en fairplay te doen. Ik zal me dus in beginsel van verder commentaar onthouden'', laat Sturkenboom in een officiële reactie weten.

In zijn verklaring schrijft Sturkenboom verder dat er binnen NOCNSF op alle niveaus veel aan de hand is. "Dat zou ook echt op alle niveaus moeten worden aangepakt en verbeterd. Met heel veel serieuze aandachtspunten heb ik weinig te maken."

"Ik heb zoals ook anderen het afgelopen jaar expliciet dingen benoemd en om verandering gevraagd. Het lijkt niet (meer) aan mij om de hard noodzakelijke discussie expliciet (te blijven) vragen en voeren'', meent Sturkenboom.