KOPENHAGEN - De Deense wielerploeg CSC heeft de Luxemburger Frank Schleck met onmiddellijke ingang geschorst.

Schleck heeft toegegeven dat hij in maart 2006 bijna 7000 euro heeft overgemaakt op de bankrekening van de veelbesproken Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. "Zijn gedrag is tegenover het team onverantwoordelijk geweest", verklaarde CSC-ploegleider Bjarne Riis vrijdag.

De 28-jarige Schleck, die in de afgelopen Ronde van Frankrijk nog in de gele trui reed, blijft ontkennen dat hij zich aan doping heeft bezondigd. Uit de verklaring van CSC valt op te maken dat de ploegleiding hem gelooft.

"Zijn bloedwaarden vertonen geen enkele vorm van manipulatie of iets dat ook maar wijst op het gebruik van verboden middelen. Ook is er geen bewijs dat Schleck betrokken is in de zaak Fuentes."

Affaire-Fuentes

De affaire-Fuentes kwam in mei 2006 aan het licht. Bij een inval in zijn laboratorium werden dopingproducten aangetroffen en een grote hoeveelheid zakken bloed voorzien van codenamen.

Die zouden worden gebruikt voor transfusies vlak voor belangrijke wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk.

Basso

Tot dusver is alleen de Italiaanse renner Ivan Basso gestraft. Hij bekende en zit een schorsing van twee jaar uit. De Duitser Jan Ullrich stopte omdat hij de verdachtmakingen beu was.

De Spaanse justitie seponeerde overigens donderdag de dopingzaak, die bekend werd onder de naam Operacion Puerto. Onderzoeksrechter Antonio Serrano is er niet in geslaagd de van bloeddoping beschuldigde arts en diens handlangers gestraft te krijgen.

Verantwoording

Schleck moest zich deze week verantwoorden bij het antidopingbureau in Luxemburg voor de verdachte transactie. De renner heeft alleen toegegeven dat hij het geld heeft overgemaakt op de Zwitserse bankrekening van Fuentes.

Hij betaalde voor trainingsadvies van de arts. Pas later zou hij hebben begrepen dat de Spanjaard een bedenkelijke reputatie had.

Bitter

"Het stemde ons bitter te horen dat Frank contact heeft gezocht met mensen die de wielersport grote schade hebben berokkend", aldus Riis.

"Maar we zijn ook opgelucht dat de connectie niet verder is gegaan dan een initieel contact, dat is afgebroken nog voor Operacion Puerto bekend werd. Frank heeft berouw getoond en is zich ervan bewust dat hij zich niet aan de regels van het team heeft gehouden."

CSC wacht op meer informatie van het Luxemburgse antidopingbureau en beslist dan of het verdere actie onderneemt tegen Schleck. Voorlopig mag hij niet koersen.