ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk is dolgelukkig dat Edwin van der Sar voor twee interlands terugkeert bij Oranje. De keeper zette afgelopen zomer na afloop van het EK een punt achter zijn interlandloopbaan.

Hij komt even terug op die beslissing omdat zowel Maarten Stekelenburg als Henk Timmer geblesseerd zijn.

"Ik wist al dat Timmer met een liesblessure kampte", aldus Van Marwijk. "Ik hoorde dinsdag dat Stekelenburg er ook wel eens zes weken uit kon liggen. Ik dacht toen meteen aan Edwin van der Sar."

Nadenken

"Ik heb hem woensdag samen met mijn assistent Frank de Boer gebeld. Edwin moest even nadenken en liet woensdagavond weten dat hij beschikbaar is."

Van Marwijk verklapte dat Van der Sar zowel tegen IJsland (11 oktober) en Noorwegen (15 oktober) in de basis start. "Edwin is natuurlijk buitencategorie. Dan is het echt leuk dat hij nog eenmaal terugkeert, want zijn terugkeer is echt tijdelijk", aldus Van Marwijk.

De trainer verwacht dat Timmer tijdens beide interlands in de WK-kwalificatie op de bank kan zitten. "Henk is in tegenstelling tot Stekelenburg bijna fit."

Debutanten

Van Marwijk roept twee debutanten op. "We volgen Marcellis al een tijdje", verklaarde Van Marwijk. "We vinden echter ook dat een voetballer een lange periode goed moet presteren voordat hij bij Oranje mag komen. Hij is opgeroepen omdat Khalid Boulahrouz geblesseerd is."

"Michel Vorm mag even ruiken aan het Nederlands elftal", stelde Van Marwijk. "Stekelenburg is niet inzetbaar en Timmer heeft nog steeds last van zijn lies, al gaat dat de goede kant op. Vorm traint in principe de hele week mee. Van der Sar en Timmer zijn echter de doelmannen voor de duels met IJsland en Noorwegen."

Sneijder

Wesley Sneijder maakt voor het eerst sinds het EK van afgelopen zomer weer deel uit van de selectie. Van Marwijk: "Hij volgt pas sinds een week de groepstraining van Real. Ik heb lang gesproken met trainer Schuster van Real Madrid.''

''Hij wilde Sneijder eigenlijk niet afstaan. Ik vind echter dat Sneijder beter bij ons met 22 mensen kan trainen dan dat hij slechts met een paar spelers op het veld staat in Madrid. Alle internationals zijn daar volgende week namelijk weg. De wedstrijd tegen IJsland komt nog te vroeg voor Sneijder. We bekijken volgende week na een weekje trainen of hij wel tegen Noorwegen in actie kan komen."

Van Persie

Van Marwijk noemt het conflict tussen Wesley Sneijder en Robin van Persie een storm in een glas water. "Als dit het grootste probleem van Oranje is, dan valt het allemaal wel mee", zei de bondscoach.

"Het komt wel vaker voor dat beide spelers een vrije trap willen nemen", doelde de bondscoach op een spelmoment in de door Oranje verloren kwartfinale op het EK tegen de Russen. Van Persie nam toen een vrije trap, terwijl Sneijder eigenlijk eerste keus bij dergelijke situaties was.

"Toen Sneijder onlangs werd gevraagd naar die bewuste vrije trap tegen Rusland op het EK, heeft hij een paar keer op een onschuldige manier antwoord gegeven. Het was voor hem geen issue meer. Kennelijk heeft hij later toch nog een woord of zin gezegd wat vervolgens in aan artikel terecht is gekomen. Robin heeft vervolgens weer in de media gereageerd", aldus Van Marwijk.

"Of dat dan verstandig is? Ach, dat had ik misschien ook wel gedaan. Maar er is echt niets aan de hand. Ik snap niet waarom dit als rel wordt gezien. Ik heb wel even contact met ze opgenomen. Ze hebben elkaar vervolgens gebeld en het is goed zo. Dit was echt een storm in een glas water."