AMSTERDAM - Ajax verzuimde het thuispubliek donderdagavond in een slecht gevulde Arena te trakteren op een heerlijk avondje UEFA Cup-voetbal. De Amsterdammers acteerden in een zo laag tempo dat Borac lange tijd eenvoudig overeind bleef.

Invaller Jeffrey Sarpong opende pas halverwege de tweede helft de score. Luis Suarez kreeg de nummer voorlaatst van de Servische competitie in blessuretijd definitief op de knieën.

Ajax, dat de uitwedstrijd in Belgrado al met 4-1 won, mag nu in tegenstelling tot vorig jaar aan de groepsfase van de UEFA Cup deelnemen. De ploeg voldoet pas aan de eisen van de clubleiding als het bij de beste drie van de poule eindigt en overwintert.

Supporters

Ruim 17.000 supporters van Ajax hadden de moeite genomen om naar de Arena te komen. Ze beseften dat de ontmoeting door de ruime zege van twee weken geleden in Belgrado eigenlijk al van alle spanning was ontdaan en beschouwden Borac ook niet als een aansprekende tegenstander.

De fans wilden eigenlijk alleen maar genieten van Ajax en het liefst heel veel doelpunten zien. Trainer Marco van Basten stelde de supporters niet, zoals in de tweede wedstrijd op het Amsterdam Tournament, teleur. Uit angst voor blessures en overbelasting promoveerde hij toen een veredeld tweede team tot basisformatie.

Blessures

De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal kon nog steeds niet beschikken over Miralem Sulejmani, Gabri, Ismail Aissati, Oleguer en Urby Emanuelson. Hij viel daarom terug op een elftal dat veel weg had van de formatie die zondag Vitesse bedwong (3-0).

Alleen doelman Kenneth Vermeer verving de lichtgeblesseerde Maarten Stekelenburg. Van Basten beloonde ook twee spelers voor hun sterke invalbeurt tegen Vitesse. Evander Sno mocht het in plaats van Siem de Jong als aanvallende middenvelder proberen. Dario Cvitanich kreeg op de linkerflank de voorkeur boven Jeffrey Sarpong.

Sno

Sno acteerde in een zo laag tempo dat hij het aanvalsspel van zijn ploeg alleen maar vertraagde. Hij moest in de rust alsnog plaatsmaken voor Sarpong. De toeschouwers waardeerden de wissel met groot applaus. Sno kan eigenlijk al sinds zijn eerste optreden in de ArenA op weinig krediet van het Ajax-publiek rekenen.

Maar Sno scoorde lang niet als enige speler van de thuisclub een onvoldoende tegen Borac. Ajax acteerde in een veel te laag tempo om het de Servische club echt lastig te maken.

Toch kregen de Amsterdammers alleen voor rust al een handvol uitstekende mogelijkheden op de openingstreffer. Luis Suarez, Sno, opnieuw Suarez, Cvitanich en Klaas-Jan Huntelaar konden doelman Branko Grahovac echter niet passeren.

Van Basten

Van Basten verlegde na een klein uur voetballen alvast de aandacht naar de competitiewedstrijd van komende zondag bij Heerenveen. Hij gunde zijn middenvelders Jan Vertonghen en Eyong Enoh rust en bracht Rasmus Lindgren en Vurnon Anita in de ploeg.

Veel beter ging Ajax er niet door voetballen. Cvitanich en Huntelaar misten nog een grote doelkans voordat Sarpong de score in de 71e minuut met een geplaatst schot alsnog opende.

Suarez verdubbelde in blessuretijd de voorsprong, maar de grootste winst voor Ajax was eigenlijk nog dat het geen blessures aan de ontmoeting overhield.

Van Basten

"We hebben in elk geval geleerd dat we een wedstrijd niet te makkelijk moeten opnemen'', zei Van Basten. ,,Want dan komen we de komende maanden op dit podium tekort.''