BOEKAREST - NEC heeft de groepsfase van de UEFA Cup bereikt. De ploeg van trainer Mario Been hield Dinamo Boekarest donderdag in Roemenië op 0-0. Dat was na de zege in eigen huis (1-0) voldoende voor een plek in de volgende ronde.

De laatste keer dat NEC Europees zo ver kwam was in 1983. Toen schakelden de Nijmegenaren in de eerste ronde het Noorse Brann Bergen uit. In de tweede ronde was FC Barcelona destijds te sterk.

Mario Been kwam na het doelpuntloze gelijkspel van NEC bij Dinamo Boekarest superlatieven tekort om zijn ploeg te prijzen. "Ik ben ongelooflijk trots, op dit team en op deze club'', jubelde Been. "Dit is een hele jonge ploeg en als je dan tegen Dinamo Boekarest zo overeind kan blijven is dat fantastisch.''

De 0-0 donderdag in Boekarest was na de nipte zege in Nijmegen (1-0) voldoende om de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken. "Nu kan ik de jongens voor ogen houden dat je geen training kunt overslaan of een wedstrijd kunt verzaken. Ze hebben hier een prestatie neergezet waar ze trots op mogen zijn. Voor die jonge gasten moet dit als doping voor de volgende wedstrijd werken'', aldus Been.

Heerenveen

SC Heerenveen heeft donderdagavond de groepsfase van de UEFA Cup bereikt. De Friezen wonnen op eigen veld met 5-2 van Vitoria Setubal uit Portugal, de heenwedstrijd was geëindigd in 1-1. De goals kwamen van Paulo Henrique, Gerald Sibon (2) en Tarik Elyounoussi (2). Bruno Gama en Ricardo Chaves scoorden tegen.

Dinsdag is de loting voor de tweede ronde, waarin Heerenveen verzekerd is van een aantal uit- en thuiswedstrijden.

Twente

FC Twente heeft zich donderdagavond geplaatst voor de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup. Dankzij Blaise N'Kufo werd de thuiswedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup gewonnen, 1-0. Dat was genoeg, na de 2-1-nederlaag in Frankrijk.

Voor N'Kufo was dat een aardige opsteker. Vorig seizoen had hij aan de basis gestaan van de uitschakeling van FC Twente in de eerste ronde. Tegen het Spaanse Getafe miste hij eerst een strafschop, om vervolgens uit frustratie tegen de rode kaart aan te lopen.

FC Twente kende tegen Rennes een moeizaam begin. De Fransen begonnen minder behoudend dan verwacht en hadden in eerste instantie het initiatief.

Dat leidde tot een aardige kans voor Petter Hansson. De voormalig verdediger van Heerenveen kreeg al in de openingsfase alle ruimte om in te schieten. Als wel vaker in het Enschedese doel stond Sander Boschker op de juiste plaats.

Pas na een half uur kwam de thuisclub, die Theo Janssen al in de achtste minuut geblesseerd zag uitvallen, enigszins in het spel. De aanvallen kwamen tot stand met grote voorzichtigheid. Voor grote verrassingen kwamen de Fransen niet te staan.

Zie ook

De volledige wedstrijdverslagen op NUsport.