BORAS - Feyenoord heeft zich donderdagavond in Zweden geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Cup. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won met 2-1 van Kalmar FF, de koploper van Zweden.

Dat was voor de Rotterdammers na de thuisnederlaag van 0-1 twee weken geleden in De Kuip voldoende om in het Europese toernooi te blijven.

Voor Feyenoord scoorden Georginio Wijnaldum (0-1) en Emin Nouri (eigen doel, 1-2). Het duel werd in Boras gespeeld op kunstgras. Het stadion van Kalmar FF, gelegen op een afstand van 280 kilometer, voldoet niet aan de UEFA-voorschriften.

Verbeek

Trainer Gertjan Verbeek van Feyenoord noemde de kwalificatie donderdagavond in Zweden voor de groepsfase van de UEFA Cup een duidelijk "statement'' van zijn ploeg. "Hiermee heeft het team aangetoond wel degelijk over potentie en kwaliteit te beschikken'', zei hij na de beslissende zege op Kalmar FF (1-2 na 0-1 in Rotterdam).

Verbeek erkende dat Feyenoord het Europese succes heel goed kon gebruiken. "Voor de ploeg, voor de club en voor de staf komt dit op het juiste moment. De extra inkomsten zijn eveneens meer dan welkom."

"We hebben de afgelopen maanden nogal wat tegenvallers gehad en ook de prestaties in de competitie vielen tegen. Dan kun je wel de grote jongen uithangen en blijven volhouden dat er progressie zit in de ploeg en met name in de jongere spelers, maar een bevestiging daarvan is dan wel een keer prettig. En die bevestiging dat we ondanks alles toch op de goede weg zijn, hebben we in deze wedstrijd gegeven.''

Verbeek, die zelf na het eindsignaal kort maar krachtig juichte, was trots op de collectieve prestatie van Feyenoord. "Niemand heeft verzaakt, iedereen haalde een voldoende.

"Ja, ook mijn 39-jarige debutant Rob van Dijk in het doel. Hij roept gelukkig niet zo snel brand. Die rust kun je in zo'n hectische slotfase goed gebruiken. Hij heeft alleen één fout gemaakt, bij die gelijkmaker van Kalmar'', grinnikte Verbeek, die natuurlijk heel goed wist dat de knal van Lasse Johansson kort na de rust schier onhoudbaar was.

Zie ook

Het volledige wedstrijdverslag op NUsport.