TOULOUSE - De directie van de Ronde van Frankrijk heeftdonderdag boos gereageerd op een artikel van wielertrainer AntoineVayer in de krant Libération. In het gewraakte stuk met als kop"De Alpen op met de snelheid van een motor? Bizar..." plaatstVayer zijn vraagtekens bij de steeds hogere snelheden waarmee hetpeloton de bergen oprijdt.

In een communiqué weerlegt de Tourdirectie feiten uit hetverhaal. De tijd die Stefano Garzelli dit jaar nodig had om deGalibier als snelste te beklimmen ligt ruim twee minuten hoger dandie van Marco Pantani in 1998, zoals ook Alpe d'Huez dit jaarlangzamer werd beklommen dan vijf jaar geleden. Ook stelt deTourdirectie dat de gemiddelde snelheid in de Tour tot nu toe delaagste is van de afgelopen vijf jaar.

Volgens de bazen van de Tour zijn de beweringen van Vayer opgeen enkele manier onderlegd. Fijntjes wordt er aan toegevoegd datVayer voor het laatst actief was in de Tour van 1998. "Als trainervan Festina". Die ploeg werd dat jaar uit de Tour gezet nadat inde auto van begeleider Willy Voet een lading doping wasaangetroffen.