MADRID - De Spaanse justitie heeft de dopingzaak die bekend werd onder de naam Operacion Puerto geseponeerd.

Onderzoeksrechter Antonio Serrano is ook bij zijn tweede poging er niet in geslaagd de van bloeddoping beschuldigde arts Eufemiano Fuentes en diens handlangers gestraft te krijgen. Dat heeft justitie donderdag gemeld.

De zaak-Fuentes, waarbij tal van wielrenners en andere sporters betrokken zouden zijn, was al eerder afgesloten omdat er volgens de toenmalige Spaanse wetgeving geen strafbare feiten waren gepleegd.

De aanklager ging in beroep met als argument dat de gezondheid van sporters in gevaar was gebracht. De betrokken rechter heeft geoordeeld dat dat niet het geval is geweest en dat Fuentes de wet niet heeft overtreden. Serrano kondigde donderdag aan opnieuw beroep aan te tekenen.

Fuentes

De affaire-Fuentes kwam in mei 2006 aan het licht. Bij een inval in zijn laboratorium werden dopingproducten aangetroffen en een grote hoeveelheid zakken bloed voorzien van codenamen. Die zouden worden gebruikt voor transfusies vlak voor belangrijke wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Frankrijk.

Hoewel het in totaal ging om zo'n tweehonderd atleten, ging de aandacht vooral uit naar een zestigtal profwielrenners.

Verdachten

Tot dusver is alleen de Italiaanse topper Ivan Basso gestraft. Hij bekende en zit een schorsing van twee jaar uit. De Duitser Jan Ullrich is, de verdachtmakingen zat, gestopt.

Ook de Spaanse renner Alejandro Valverde werd nadrukkelijk gelinkt aan Fuentes, net als afgelopen week nog de Luxemburger Frank Schleck.

Beroep

Nadat de rechter in 2007 de zaak al seponeerde ging Serrano in beroep, ondersteund door het wereldantidopingbureau WADA, het internationaal olympisch comité IOC en de internationale wielrenunie UCI.

Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, liet vorige week al weten dat zijn bond vermoedens heeft bij bepaalde wielrenners maar dat de UCI niets kan doen omdat volgens hem de Spaanse overheid de zaak blokkeert.

Gelijk

De nieuwe seponering gaf volgens de krant El Mundo het gelijk aan Fuentes. De arts heeft altijd verklaard dat het hem om de gezondheid van de sporters ging.