ROME - Het Italiaanse olympisch comité heeft wielrenner Riccardo Ricco donderdag voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Ricco werd tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk positief bevonden op het verboden middel epo.

Ricco baarde aanvankelijk opzien in de Tour door twee bergetappes te winnen, maar viel van zijn voetstuk door de positieve test. De tourorganisatie zette de 23-jarige Italiaan uit de koers en zijn ploeg Saunier Duval ontsloeg hem op staande voet. Ricco bekende kort daarna epo te hebben gebruikt.

Antidopingcode

De schorsing is niet helemaal overeenkomstig de mondiale antidopingcode, die een vaste uitsluiting van twee jaar voorschrijft bij een dopingvergrijp. De antidopingcommissie had echter twintig maanden geëist omdat Ricco drie dagen na zijn positieve test bekend had.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA bestaat Ricco's straf uit achttien maanden schorsing wegens gebruik van epo plus zes maanden vanwege het samenwerken met de uit de gratie geraakte arts Carlo Santuccione.

Verbitterd

"Ik ben onthutst en verbitterd", reageerde Ricco donderdag. "Ik had meer begrip verwacht." Om er vervolgens aan toe te voegen: "Ik heb een fout gemaakt en daar moet ik terecht voor boeten."