BARCELONA - De Nederlandse waterpolosters hebben bij het WK in Barcelona de kwartfinale bereikt. Oranje verwees donderdagmiddag Rusland door een gelijkspel (8-8) naar de tussenronde tegen Brazilië. De periodestanden waren 0-0 3-1 2-3 3-4.

Daniëlle de Bruijn en Hanneke Kappen scoorden beiden twee keer. De Russin Olga Toerova was uitblinkster aan de andere kant met zeven treffers.

Het gelijkspel leidde tot een enorme verwarring, omdat de organisatie Rusland op doelsaldo op de eerste plaats zette en Nederland op de tweede. De Nederlandse manager Dick van der Starre ging prompt weer twijfelen aan de reglementen.

Hij had vooraf uitgeplozen dat in geval van puntengelijkheid niet het gehele doelsaldo in de groep de rangschikking zou bepalen maar het resultaat tegen de nummer drie, Japan. Oranje scoorde tegen de Aziaten twee keer vaker dan Rusland: 15-4 tegen 13-4.

Deze regeluitleg bleek te kloppen. Bestuursleden van de waterpolocommissie van de FINA moesten eraan te pas komen met het reglement 2002-2003 in de hand om dat te bevestigen. De Russinnen waren op dat moment het zwembad van CN Barcelona al uit en verkeerden nog heel lang in de veronderstelling dat ze eerste waren geworden in groep B.