LIVERPOOL - De groepsfase van de Champions League is pas twee speelronden onderweg, maar nu al lijkt PSV zeker van uitschakeling. Het elftal van trainer Huub Stevens verloor woensdag op Anfield kansloos van Liverpool: 3-1.

Eerder was Atletico Madrid met 3-0 al veel te sterk voor de Nederlandse landskampioen.

PSV wacht nu de belangrijke tweestrijd met Olympique Marseille, dat eveneens nog puntloos is. De Eindhovenaren moeten normaal gesproken samen met de Fransen gaan uitmaken wie na de winterstop verder mag in de UEFA Cup, een toernooi waar Nederlandse clubs beter op hun plaats zijn.

Overleven

De twee pijnlijke nederlagen van PSV lijken de conclusie te rechtvaardigen dat Nederland in het belangrijkste Europese clubtoernooi weinig meer te zoeken heeft. Ook vorig seizoen wist PSV de eerste ronde niet te overleven.

Stevens koos op Anfield voor een extreem defensief concept. Middenvelder Timmy Simons zakte een linie terug, zodat PSV met vijf verdedigers startte. Van de middenvelders waren Edison Mendez en Jason Culina ook defensief ingesteld, zodat PSV voor het eigen doel een muur van spelers optrok.

Nordin Amrabat moest het in de voorhoede helemaal in zijn eentje uitzoeken. De behendige aanvaller kreeg de voorkeur boven de balvaste Danny Koevermans.

Zelfvertrouwen

Met de gekozen tactiek hoopte Stevens een afstraffing tegen de gedeelde koploper uit de Engelse competitie te voorkomen. Zijn ploeg verloor de laatste weken flink aan zelfvertrouwen.

Atletico Madrid legde de pijnpunten van de landskampioen in de eerste wedstrijd in groep D bloot (0-3), vooral de defensieve. Ook tegen de kleinere clubs uit Nederland maakte PSV tot dusverre weinig indruk.

Onrust

Het met 1-0 gewonnen competitieduel tegen FC Volendam vormde afgelopen zaterdag het dieptepunt. PSV kreeg na afloop veel kritiek te verwerken, ook van de eigen supporters. Een afstraffing bij Liverpool zou de ontstane onrust alleen maar verder doen toenemen, zo leek Stevens te beseffen.

Het strijdplan leek nauwelijks effect te hebben. Liverpool had iets meer dan vier minuten nodig om de score te openen. Doelman Andreas Isaksson kon een inzet van de Spanjaard Fernando Torres nog stoppen, maar international Dirk Kuijt trof in de rebound wel doel: 1-0.

Achterstand

De onmacht die PSV daarna ten toon spreidde was pijnlijk. De spelers leken te begrijpen dat ze na die vroege achterstand niet alleen achteruit konden blijven lopen. Als PSV al eens op de helft van Liverpool verscheen, leverden de Eindhovenaren de bal zo weer in.

Er was te weinig aansluiting. Uit wanhoop schoot Amrabat de bal een keer van ver buiten het strafschopgebied op het doel van Pepe Reina. Het was het enige aanvallende 'wapenfeit' van PSV in de eerste helft.

Thuisclub

Liverpool scoorde voor rust via Robbie Keane nog een keer. De tweede helft deed de thuisclub het met het oog op de lastige uitwedstrijd tegen Manchester City van zondag iets rustiger aan.

Steven Gerrard vergrootte de voorsprong met een goede vrije trap nog wel tot 3-0. Invaller Danny Koevermans zorgde er aansluitend voor dat PSV niet langer op nul doelpunten in de Champions League staat.