AMSTERDAM - Turnster He Kexin mag haar gouden medaille van Peking houden. De Internationale Turn Federatie (FIG) heeft bepaald dat de Olympisch kampioene inderdaad oud genoeg was om deel te nemen aan de Spelen in haar land afgelopen zomer.

Dat meldt CNN woensdag. Zo komt er een einde aan het onderzoek dat zes weken in beslag nam. Tijdens de Olympische Spelen klaagden trainers en deelnemers dat enkele Chinese turnsters niet 16, de verplichte leeftijd voor deelname, maar 14 jaar oud zouden zijn.

Het Internationaal Olympisch Committee (IOC) stelde een onderzoek in, omdat de organisatie bang was dat de resultaten van Peking in twijfel zouden worden getrokken. Hieruit bleek dat He Kexin, Yang Yilin, Jiang Yuyuan, Deng Linlin en Li Shanshan wel degelijk de vereiste leeftijd hebben.

Toch zijn er nog steeds twijfels. Zo vond de New York Times gerede bewijs dat He geboren is op 1 januari 1994, waardoor ze dus 14 jaar oud is. En zijn er ook bloggers die bewijzen hebben over de leeftijd van de gouden medaille winnaar in Peking.