PARIJS - Voormalig tourbaas Jean-Marie Leblanc vraagt zich openlijk af of de rentree van de Amerikaan Lance Armstrong in het wielerpeloton wel zo'n goede zaak is voor de wielersport.

In een commentaar in de Velo Star wendt de Fransman zich rechtstreeks met enkele kritische opmerkingen tot de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Probleem

"Stel dat je in 2009 weer wedstrijden rijdt - en die kans is zeer aannemelijk - dan zitten we met een klein probleem. En dat zijn de neveneffecten die de rentree van jou op het imago van de wielersport zullen hebben.

Wij oud-renners hebben doorgaans respect voor winnaars. Bij het publiek en de media ligt dat anders. De media hebben zware bedenkingen bij jou. De jacht begint direct, vele columns zullen worden geschreven en het debat gaat slechts over één ding: doping", schrijft Leblanc.

Hetze

De Fransman maakte als leider van de Tour jarenlang mee dat de Franse media een hetze voerden tegen de Amerikaanse vedette, waarbij de Franse sportkrant L'Equipe voorop liep.

Volgens de Fransen was Armstrong verre van 'schoon' tijdens zijn imposante tourdominantie. De Amerikaan kondigde onlangs zijn rentree voor 2009 aan.