TURIJN - De FIVB heeft maandag in Turijn de loting verricht voor het kwalificatietraject voor de WK volleybal van 2010 in Italië (mannen, 23 september - 10 oktober) en Japan (vrouwen, 29 oktober - 14 november).

Nederland heeft het daarbij niet slecht getroffen. De kans bij de beste 24 te komen is reëel, temeer daar de NeVoBo de organisatie van de eigen kwalificatie-evenementen volgend jaar kreeg toegewezen.

Bondscoach Peter Blangé komt met zijn mannenselectie in de tweede voorronde (tussen 15 en 31 mei 2009) in actie.

Tegenstanders

Daarin zijn in elk geval Turkije en Estland de tegenstanders, plus de winnaar van een toernooi met Letland, Zweden, Noorwegen en Wit-Rusland.

Als Oranje voor eigen publiek eerste zou worden in de groep, dan wacht in de volgende fase Bulgarije als sterkste opponent. De tweede plaats koppelt Nederland meteen aan Spanje én Servië.

Vrouwenploeg

De nationale vrouwenploeg, veel hoger op de wereldranglijst, begint pas in de derde kwalificatieronde, met Duitsland als zekere tegenstander en twee veel minder hoog aangeslagen ploegen.

De nummers een en twee mogen naar Japan. Nederland heeft bovendien nog als voordeel ook deze Europese WK-voorronde (in de periode 19 juni - 19 juli 2009) te mogen organiseren.

Alberda

"Het is ons toebedeeld op basis van onze positie op de wereldranglijst, dertiende, ons bid en onze kwaliteit van organisatie", reageerde technisch directeur en succesvol lobbyer Joop Alberda verheugd.

"Dat een deel van de voorbereiding van het WK 2010 in eigen land plaatsvindt, is cruciaal om de groei van onze nationale teams te blijven bewerkstelligen. In combinatie met de World League gaat Nederland een geweldige volleybalzomer tegemoet."

Inschrijving

De FIVB kreeg in totaal de inschrijving van 214 nationale teams binnen, onder meer ook van Suriname en de Antillen. Daarvan kunnen er 24 naar de eindronden.

Aan de verdeling over de continenten, gezien de internationale krachtsverhoudingen vaak als oneerlijk gezien, werd niet getornd.

Bij de mannen heeft Europa daardoor recht op slechts acht deelnemers. Gunstig is dat Italië als gastland rechtstreeks is geplaatst.

Brazilië

Brazilië, de wereldkampioen van 2006, mag zijn titel ook verdedigen. Het betekent tevens dat Argentinië en Venezuela, gezien de te verwaarlozen tegenstand van de overige zes deelnemers aan de Zuid-Amerikaanse kwalificatie, de vliegtickets al bijna kunnen bestellen.

Afrika

Afrika, met van oudsher alleen in Tunesië en Egypte enige volleybalcultuur, heeft recht op drie plaatsen. De deelnemers namens Azië en Oceanië (4) en Noord- en Midden-Amerika (5) zijn evenzeer voorspelbaar.

Bij de vrouwen is de verdeling, afgezien van gastland Japan en wereldkampioen Rusland: Europa 8, Afrika 2, Azië 4, Noord-en Midden-Amerika 6 en Zuid-Amerika 2.