HAARLEM - Judoka Ruben Houkes wordt op korte termijn geopereerd aan zijn elleboog. De Haarlemmer, recentelijk winnaar van brons bij de Olympische Spelen, is daardoor zeker twee maanden uitgeschakeld.

Houkes, uitkomend bij de lichtgewichten, heeft in het betreffende gewricht last van een ontsteking aan de slijmbeurs. Hij heeft de blessure al sinds juni. Voor de wedstrijden in Peking werd al enkele malen vocht uit zijn elleboog verwijderd.

In elk geval mist Houkes de nationale kampioenschappen, begin november in Rotterdam. De verwachting is dat hij begin volgend jaar weer fit is, als de kwalificatie voor de WK in Ahoy' begint.

Houkes is regerend wereldkampioen in zijn klasse. Hij veroverde de titel vorig seizoen in Rio de Janeiro. Dit jaar won hij naast zijn olympische medaille ook nog zilver bij de EK in Lissabon.

Kenamju

Alleen de landskampioen Stichting Topjudo Nijmegen zal meedoen aan het Europacup 1-toernooi in Tallinn (Estland) op 26 oktober. Judoteam Kenamju kan geen representatief team op de been brengen onder meer wegens blessures van Houkes en Dennis van der Geest.

Juist om de deelname van twee Nederlandse teams mogelijk te maken had Judobond Nederland JBN de Nederlandse kampioenschappen voor mannen verplaatst naar 8 november. De Europese Judounie EJU zette het evenement, samen met de Europacup voor vrouwenteams, echter op 26 oktober.

Landskampioen Theo Meijer Sport en Stichting Topjudo Noordholland zullen hierdoor ook niet meedoen omdat de judobond het NK voor vrouwen inmiddels heeft vastgesteld heeft op 25 oktober.