BARCELONA - Edith van Dijk heeft woensdag bij de WK zwemmen in Barcelona brons veroverd op de 10 kilometer, die net binnen de twee uur werd afgelegd. Voor de marathonspecialiste uit Wognum was dat bijna de best denkbare opmaat voor de ware proef, de 25 kilometer van zaterdag.

De Noord-Hollandse besteeg het podium namelijk dankzij een eindsprint, geen grote liefhebberij van haar. De Italiaanse Viola Valli was in de kopgroep van zes te sterk en pakte haar tweede gouden medaille, nadat ze ook op de 5 kilometer al zegevierde.

De Duitse Angela Maurer, een veel betere spurter, tikte als tweede de finishplank aan. Maar de andere concurrentes was Van Dijk te snel af.

Gaatje slaan

Haar taktiek was, zoals zo vaak in voorgaande jaren, de drukte ontlopen door onmiddellijk een gaatje te slaan. Van Dijk koos in de warme en winderige haven van de Catalaanse hoofdstad - bij de start om 9.00 uur was het al 31 graden - voor een koers aan de rechterkant van het parcours, haar tegenstandsters zwommen links. "Maar ik kwam niet weg. Er wordt heel erg op je gelet. Als je even van richting verandert of versnelt... Baf, ze liggen zo weer bovenop je."

De titelverdedigster op de langste afstand voerde het veld een half uur aan en stond de kop toen af aan Valli. Tot drie kilometer voor het einde wisselden ze elkaar eendrachtig af, zonder de school achtervolgers kwijt te raken. Halverwege telde de groep kanshebsters nog achttien zwemsters, onder wie ook Etta van der Weijden, als zevende de beste van de rest.

Nerveus

Toen Valli echt aanzette raakte het inmiddels langgerekte veld uitgedund. Maar de race bleef nerveus. Van Dijk werd daarvan niet het slachtoffer. "Het ging ook veel lekkerder dan de 5 km. Dat is nooit echt mijn afstand geweest met slechts twee medailles op negen internationale starts. Ik kan het dus wel, maar niets is zeker. Net als Pieter van den Hoogenband op de 50 vrij. Hij kan winnen maar ook achtste worden."

Dat ze in de slotfase niet door de eveneens meegeslopen Britta Kamrau ("Die Duitsen zwemmen alleen mee. Die zie je pas bij de finish") of de sterk aandringende Russin Ekaterina Seliverstova werd verrast, was een geweldige meevaller. "Met dit brons ben ik heel erg blij. Vorig jaar was ik vierde. Daar baalde ik van. Dit is de revanche."

En een goede voorbode voor de 25 kilometer, waaraan Valli zich niet waagt, maar Maurer en Kamrau wel. De oranje-aanhang in Barcelona rekent vast op Van Dijk. "Ik ook", zei ze zelfverzekerd.