GRONINGEN - Gerard van Velde is zondag in Groningen voor de vijfde maal in zijn loopbaan Nederlands kampioen sprint geworden. De schaatser uit de TVM-ploeg zag zijn leidende positie op de afsluitende 1000 meter niet meer in gevaar komen.

De dubbele sprintafstand werd gewonnen door Jan Bos in 1.11,91. In het eindklassement liet Van Velde zijn concurrenten Bos en Erben Wennemars achter zich. Ids Postma werd vierde.

Nuyt

Bij de dames veroverde Andrea Nuyt vrij eenvoudig de nationale sprinttitel. Het afzeggen van titelverdedigster Marianne Timmer wegens een heupblessure had het toernooi van alle spanning ontdaan.

Nuyt liet in het eindklassement Annamarie Thomas en Marieke Wijsman achter zich. Het drietal is samen met Timmer verzekerd van deelname aan de WK sprint, over twee weken in Hamar. Nuyt had zaterdag het toernooi al danig gerelativeerd door te verklaren dat hooguit Thomas 'wel lekker meedeed'.

Thomas

Dat klopte waar het om de dubbele sprintafstand ging. Die won de rijdster van Spaar Select beide keren. Nuyt eindigde op die afstand telkens als tweede, maar sloeg het gat op de beide 500 meters.

Heup

De Goudse sprintster betreurde het wegvallen van Timmer, die het zaterdag na enkele testrondjes niet verantwoord vond te starten. De tweevoudig olympisch kampioene was woensdag tijdens een training onderuit gegaan en had daarbij de heup geblesseerd. Zorgen om het WK maakte Timmer zich zondag niet. "Als dit NK morgen zou worden gehouden had ik waarschijnlijk al weer meegedaan."

WK Sprint

Nuyt beschouwt de wereldtitelstrijd niet als een tussendoortje op weg naar de Spelen van Salt Lake City. "Ik wil in Hamar gewoon goed zijn", keek ze zondag vooruit. "Het WK zit zo dicht op de Spelen dat je erna toch geen trainingsperiode meer kunt inbouwen. Het is een kwestie van de vorm vasthouden. Al ga ik er wel vanuit dat ik op de Spelen net iets scherper en uitgeruster zal zijn."

/DOSSIERSchaatsen