AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag 3 punten overgehouden aan een matige wedstrijd tegen Vitesse (3-0). De Amsterdammers acteerden lang in een veel te laag tempo, maar maakten in het laatste half uur alsnog met drie treffers het verschil.

Gregory van der Wiel fungeerde als aangever bij het eerste en tweede doelpunt van Ajax. De verdediger schonk Luis Suarez in de 61e minuut een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer: 1-0. Hij zette in de 76e minuut ook Jan Vertonghen vrij voor doelman Piet Velthuizen (2-0). Opnieuw Vertonghen bepaalde in de 82e minuut eveneens de eindstand (3-0).

Van Basten omschreef de ontmoeting met Vitesse als een wedstrijd met twee gezichten. "We speelden in de eerste helft in een veel te laag tempo. Ik vond ook dat we niet fris oogden. Na rust ging het allemaal veel beter en hebben we verdiend gewonnen."

Emanuelson

Van Basten wilde de grote lijst afwezigen niet opvoeren als excuus voor een matige eerste helft. Urby Emanuelson bleek zondag geveld door de griep en was daardoor net als Sulejmani, Aissati, Gabri en Oleguer niet inzetbaar.

"Ik vind dat Schilder het als vervanger van Emanuelson goed heeft gedaan. Het is goed om te zien dat het verschil tussen basisspelers en wissels niet groot is", sprak Van Basten, die eveneens erg tevreden was over de invalbeurt van Dario Cvitanich na rust.

Opportunistisch

"Hij speelde heel opportunistisch. Dat hadden we nodig", zei de trainer van Ajax over de vervanger van Jeffrey Sarpong.

Niet Cvitanich maar Luis Suarez was beslissend voor Ajax, voor de derde keer in de week. De aanvaller uit Uruguay was zondag en donderdag al betrokken bij alle doelpunten van zijn ploeg tegen Feyenoord (2-2) en FC Utrecht. Hij brak ook de ban tegen Vitesse. "Toen was de wedstrijd eigenlijk gespeeld", constateerde de verliezende trainer Hans Westerhof.

Vertonghen

Jan Vertonghen besliste het duel vervolgens met twee treffers definitief. Het was ook Van Basten opgevallen dat zijn spelers alle doelpunten uitbundig vierden. Zo genoot de trainer van Ajax van de manier waarop Huntelaar, die zelf geen doel trof, de derde treffer van zijn ploeg met Vertonghen vierde.

"Dat zegt wel iets over deze jonge groep", stelde Van Basten. "Ze doen nog lang niet alles goed, maar willen wel voor elkaar winnen."

Silva

Bruno Silva was met 28 jaar veruit de oudste speler van de basisformatie van Ajax. Verder leven alleen Maarten Stekelenburg (26 jaar) en Huntelaar (25 jaar) minstens een kwart eeuw. Van alle basisspelers van Ajax genoten alleen Silva, Huntelaar, Suarez en Enoh hun opleiding niet op jeugdcomplex De Toekomst. Enoh voetbalde vorig seizoen wel voor Ajax Cape Town, het Afrikaanse filiaal van de Amsterdamse club.

"Spelers gaan steeds vroeger naar het buitenland", doelde Van Basten op het recente vertrek van Sneijder, Heitinga en Babel. "Daarom bedraagt de gemiddelde leeftijd van het huidige Ajax vaak slechts 21 jaar."

"Mede daardoor presteert dit elftal nog wisselvallig. Daarom ben ik wel blij dat we weer hebben gewonnen. Want anders word je geen kampioen."