ROTTERDAM - FC Groningen heeft de verrassende koppositie in de eredivisie met succes verdedigd. De ploeg van trainer Ron Jans versloeg zondag op eigen veld het aangeslagen Feyenoord met 3-1.

De Zweed Marcus Berg (twee) en de Belg Sepp de Roover scoorden voor de thuisploeg. Voor de Groningers was het de vierde thuiszege op rij tegen de Rotterdammers.

Middenmoter Feyenoord speelde door een snelle rode kaart voor verdediger Kevin Hofland vanaf de tiende minuut met tien man. Daarmee gingen de Rotterdammers op herhaling. In de vorige uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (3-1) werd Jonathan de Guzman al na een half uur uit het veld gestuurd.

Stormachtig

FC Groningen begon stormachtig aan het duel. Feyenoord bleef in het openingsoffensief met moeite overeind. Net op het moment dat de Rotterdamse ploeg een beetje onder de Groningse druk leek uit te komen, ging eerst Leroy Fer in de fout.

De thuisploeg schakelde messcherp over op de counter waarna Hofland de doorgebroken Berg vloerde. Arbiter Kevin Blom stuurde de verdediger van Feyenoord meteen van het veld. De vrije trap op de rand van het Rotterdamse strafschopgebied leverde niets op.

Muur

In de 21e minuut was het wel raak. Verdediger De Roover schoot laag op de Rotterdamse muur, die uiterst gammel bleek: 1-0. Daardoor werd de opdracht voor Feyenoord extra zwaar. Met tien man opboksen tegen een achterstand tegen een excellerende ploeg leek onbegonnen werk.

FC Groningen verzuimde evenwel snel de tweede treffer te maken. Kansen waren er genoeg, maar het was opnieuw doelman Henk Timmer die Feyenoord overeind hield. Dat deed hij eerder ook al in de thuiswedstrijd tegen Kalmar FF (0-1) met een aantal opeenvolgende reddingen. In de sfeervolle Euroborg hield de reservedoelman van Oranje eerst Petter Andersson en daarna Goran Lovre van scoren af.

Makaay

Feyenoord kraakte al wel in de eerste helft, maar brak niet. Met een beetje goede wil waren de Rotterdammers voor de rust zelfs op gelijke hoogte gekomen. In de 26e minuut miste Roy Makaay een opgelegde kans (voorlangs) en acht minuten later liet hij de eer aan Jon Dahl Tomasson, die in riante positie de bal via een Groningse verdediger naast tikte.

Ook in de tweede helft gebeurde er van alles. Lovre stuitte opnieuw op Timmer, Tomasson liet zich verschalken door keeper Luciano da Silva. De Braziliaanse sluitpost, binnen een paar maanden bij FC Groningen uitgegroeid tot publiekslieveling, blokkeerde na een felle sprint alsnog het schot van de Deense aanvaller.

Georginio Wijnaldum mocht in de 54e minuut blij zijn met slechts geel, nadat hij als laatste man Andersson blokkeerde.

Timmer

Uit die aanval raakte Timmer geblesseerd aan zijn bovenbeen. Hij probeerde het nog wel, maar liet zich tien minuten later alsnog vervangen door de 39-jarige Rob van Dijk. De ervaren reservekeeper moet mogelijk ook donderdag in Zweden tegen Kalmar FF in actie komen.

Met reddingen op twee doelpogingen van invaller Gonzalo Garcia begon Van Dijk goed aan zijn invalbeurt. In de 81e minuut greep hij echter mis op een Groningse hoekschop waarna Berg het boeiende duel besliste, 2-0.

De tegentreffer van André Bahia in de 87e minuut kwam voor het aandringende Feyenoord te laat (2-1). Berg had met een fraaie treffer in de extra tijd het laatste woord: 3-1.